Fejlesztő foglalkoztatás

Mi a fejlesztő foglalkoztatás?

A fejlesztő foglalkoztatás munka jellegű foglalkoztatást takar, ami más jellegű elfoglaltság mint, amit hétköznapi értelemben munkának neveznénk, ugyanakkor célja, hogy a foglalkoztatásban résztvevők a későbbiekben, képességeiknek megfelelően akkreditált foglalkoztatásban vagy esetlegesen a nyílt munkaerőpiacon is el tudjanak helyezkedni.

Ki vehet részt a fejlesztő foglalkoztatásban?

A fejlesztő foglalkoztatásba olyan fogyatékossággal élő, pszichiátriai-, vagy szenvedélybeteg, illetve hajléktalan személyek vonhatóak be, akik már betöltötték 16. életévüket, de még nem töltötték be a rájuk irányadó öregségi nyugdíj korhatárát, valamint nem végeznek más keresőtevékenységet. Ezen kívül a foglalkoztatás megkezdéséhez igénybe kell venniük valamilyen szociális szolgáltatást (közösségi-, nappali-, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményi-, ápolást-gondozást nyújtó intézményi-, rehabilitációs intézményi-, lakóotthoni ellátást, támogatott lakhatást, támogató szolgáltatást).

Milyen formában vehető igénybe a fejlesztő foglalkoztatás?

A fejlesztő foglalkoztatást két formában lehet igénybe venni, vagy a Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény (Szt), vagy a Munka törvénykönyve (Mt) jogviszonyban történő foglalkoztatásban. Azt, hogy ki melyik foglalkoztatási formában kerül foglalkoztatásra, illetve képességei megfelelőek-e a foglalkoztatásban való részvételre a hatályos szakvélemények alapján dől el, melyeket a fejlesztő foglalkoztató intézmény és a velük szerződésben álló szakemberek (orvos, pszichológus) készítenek el.

Milyen tevékenységeket végeznek az foglalkoztatottak?

A foglalkoztatásban résztvevők különböző szolgáltatási tevékenységekben, mint például parkgondozás, takarítás, konyhai kisegítés stb., valamint valamilyen terméket előállító tevékenységekben – különböző kerámia termékek előállítása, szőnyegszövés, vesszőfonás stb. – tudnak részt venni. Fontos leszögezni, hogy ezek a tevékenységek minden foglalkoztatást biztosító intézmény tekintetében különbözőek. A foglalkoztatás minden esetben Segítő kolléga jelenlétében és iránymutatásával zajlik.

Különleges termékek

A fejlesztő foglalkoztatásban résztvevők által készített termékeket termékkatalógusba gyűjtöttük össze, azaz fejlesztő foglalkoztatásban résztvevő személyek által készített egyedi, minőségi, kézműves termékeket – köztük sikertermékeket is –, szőtteseket és textiltermékeket, kerámiákat, fonott termékeket, dekorációkat és gyermekeknek készült termékeket. A fejlesztő foglalkoztatásban résztvevő személyek termékeinek megvásárlásával kifejezheti munkájuk iránt érzett tiszteletét és megbecsülését.

Termékrendelési lehetőség

A termékek megrendelését közvetlenül az intézmények részére lehet leadni, ők gondoskodnak a termékek értékesítéséről és szállításáról. Fontos megjegyezni, hogy jelen termékkatalógusokban minden intézmény számára maximalizált a termékek száma, így a teljes termékkatalógusok az intézmények honlapjain találhatóak meg, illetve az elérhetőségeiken keresztül kérhetőek meg. Az intézmények egyedi megrendeléseket is tudnak fogadni, egyedi feliratokat, színeket, formákat készítenek előzetes egyeztetések alapján. A fejlesztő foglalkoztatásban készülő termékek ÁFA mentesek, amelynek következtében kedvező áron vásárolhatóak meg

Jelenleg 49 intézményünkben érhető el a fejlesztő foglalkoztatási valamilyen formája. Az intézmények elérhetőségei az alábbi táblázatban találhatóak meg, kirendeltségekre és a 153 foglalkoztatási helyszínre lebontva.

Éves szinten kb. 3000 fő vesz részt fejlesztő foglalkoztatásban, akiknek közel 75%-a fejlesztési szerződés és a 25%-a munkaszerződés keretében van foglalkoztatva.



NévCímTelefonE-mailHonlapKirendeltség neveIntézményvezetőTelefon (Intézményvezető)E-mail (Intézményvezető)Részletek

Híreink

Harminc éve dolgoznak a fejlesztő foglalkoztatásban a Szellőrózsa Integrált Szociális intézmény ellátottjai.

30 éves a fejlesztő foglalkoztató – ünnepség Debrecenben

Október 5-én jubileumi ünnepséget tartottak a Szellőrózsa Integrált Szociális Intézmény Hajdú-Bihar Vármegye székhelyintézményében, „30 éves a…
A darvastói ellátottak előadása

„A fejlesztő foglalkoztatás ablak a világra”

Ötödik alkalommal rendeztük meg a Fejlesztő Foglalkoztatók Fesztiválját Az SZGYF ötödik alkalommal tartotta meg a Fejlesztő Foglalkoztatók…
Közösen töltöttek el egy napot a gyermekek és az ellátottak

A Mi fejlesztő fogink

Idén tovább folytatódott a Veszprém Vármegyei Kirendeltség kezdeményezésére 2022-ben megvalósult „A Mi fejlesztő fogink” programsorozat. Az esemény…

Programajánló

Jelenleg nincs ajánlott program.

Naptár

2024. július
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
2024. augusztus
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031