Szakápolási központok

Az idősotthonok egyik speciális ellátási formája a szakápolási központ, itt egyedien kapcsolódik össze a szociális gondoskodás és a speciális szakápolás egyszerre.

A szakápolási központokban idősotthoni ellátásra gondozási szükséglettel rendelkező felnőtteket látunk el, akik betegségükből adódóan szakápolást igényelnek. Ezek aszok a személyek, akik akut kórházi ellátásra és állandó orvosi felügyeletre már nem szorulnak, de még elengedhetetlen ápolói szolgálatást igényelnek. Azaz egészségi állapotukból adódóan pl. gyógyszeres folyadékpótlásra, infúzió bekötésére vagy szondán keresztül történő táplálásra van szükségük, vagy például a súlyosabb sebek kezelése is itt történik, mint pl. mély fekélyes vagy felfekvéses sebek kezelése. Ezeket a személyeket a kezelőorvosuk vagy – szociális intézményi jogviszony fennállása esetén – a szociális intézményük orvosa utalja be a szakápolási központba.

A szakápolási központokban legfeljebb hat hónapig kaphat ellátást az igénybe vevő, ugyanakkor orvosi felülvizsgálatot követően ez akár több alkalommal, egyszerre legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

Mi a központok előnye?

Az ellátottak környezete otthonossá válik, a szolgáltatást igénybe vevő a személyes tárgyait magával viheti az intézménybe, saját ruháit viselheti, melyhez mosatási szolgáltatás is biztosított. A szabadidő hasznos eltöltéséhez terápiás munkatársak segítségével szervezett programokon, vagy az egészségi állapot figyelembevételével kialakított egyénre szabott programokon is részt vehet az ellátott. A szakápolási központ közösségi helyiségében nap közben lehetőség van különböző foglalkozásokon részt venni, előadásokat meghallgatni, olvasni, televíziót nézni, vagy a friss levegőn hosszabb időt eltölteni.

hozzátartozókkal a személyes kapcsolattartásra hosszabb látogatási idő áll rendelkezésre, mint a kórházakban, és az igénybe vevő az intézményt napközben szabadon elhagyhatja, megismerheti tágabb környezetét, elmehet rokonlátogatóba, amennyiben egészségi állapota azt lehetővé teszi.

Az ápolási osztályokon az ellátottak és hozzátartozóik fix napi díjat kötelesek előre megfizetni, ezzel szemben a szakápolási központban az ellátott által fizetett térítési díj összegét az ellátott havi jövedelme alapján állapítják meg. Az intézmény az ellátást akkor is biztosítja, ha a gondozásra szoruló személy esetleg nem rendelkezik jövedelemmel.

Az ország már hat pontján működik szakápolási központ: Celldömölk, Pincehely, Oroszlány, Budapest, Kunhegyes, Vásárosnamény.