A Mi fejlesztő fogink

Idén tovább folytatódott a Veszprém Vármegyei Kirendeltség kezdeményezésére 2022-ben megvalósult „A Mi fejlesztő fogink” programsorozat. Az esemény célja, hogy a Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola Veszprém Vármegye neveltjeivel megismertessük a fejlesztő foglalkoztatás keretében végzett tevékenységet.

Közösen töltöttek el egy napot a gyermekek és az ellátottak

Július 6-án a 4. számú gyermekotthoni egység neveltjei a Bakony Integrált Szociális Intézmény Veszprém Vármegye Ezüst Hárs Otthon csabrendeki telephelyén folyó fejlesztő foglalkoztatásokban vehettek részt. A bemutató foglalkozásokra Ghiczy László részlegvezető kísérte el Horváthné Szabó Andreát, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Vármegyei Kirendeltségének igazgatóját, a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekeket és az őket kísérő Horváth Mónika gyermekvédelmi asszisztenst.

A gyerekek a program keretében megismerkedtek a szőnyegszövés, a díszpárnakészítés, a kosárfonás, valamint az italtasakok készítésének folyamataival. A különböző foglalkozások bemutatásából nemcsak az intézmény munkatársai, hanem a fejlesztő foglalkoztatásban részt vevő ellátottak is kivették részüket. A közösen végzett munka során a gyerekek és az otthon ellátottjai hamar egymásra találtak. Mint kiderült, az ellátottak közül többen a bakonyoszlopi Eszterházy György Gyermekotthon iskolájában tanultak, így a gyerekekkel közös ismerősökről is beszélgettek.

A gyermekek megtanulhatták a fonás titkait

A „munka” után következett a szórakozás. A telephelyen komoly hagyománya van a bocsa sportágnak, olyannyira, hogy két lakó több éve részt vesz a Speciális Olimpián. A versenyzők jövő héten utaznak a Berlinben 2023. június 17-24. között megrendezésre kerülő Speciális Olimpia Nyári Világjátékra. A nagy fegyelmet, türelmet és jó koordinációs készséget igénylő sportot Varga Ágnes Veronika (Darvastói DASZ SE), Horváth Zsolt (Darvastói DASZ SE) és Havasi Marcell szakágvezető-helyettes, vezetőedző mutatta be a gyerekeknek.

A gyermekek kipróbálhatták a bocsát

A nap zárásaként a program résztvevői egy finom ebédet fogyaszthattak el az ebédlőben. Az otthon munkatársainak figyelmessége, segítő szándéka példaértékű. Az ifjú látogatók nem csak nagyszerű élményekkel gyarapodtak, de az általuk készített termékeket meg is kapták, és nagy örömmel vitték magukkal lakásotthonukba.

„A Mi fejlesztő fogink” program a többi szakmai egység, illetve telephely bevonásával tovább folytatódik.

SZGYF Veszprém Vármegyei Kirendeltség

Kapcsolódó témák:

Fejlesztő foglalkoztatás