Elismerésben részesült Oláh János Gábor munkatársunk

A Vas Megyei Közgyűlés minden évben március 15-éhez kötődően kitüntetésben részesíti a tevékenységi területükön kimagasló munkát végző szakembereket. A számos elismerés mellett a „Vas Megye Szolgálatáért” Gyermek és Ifjúságvédelmi Tagozata díjat is ekkor adják át. Ebben az évben, Vasegerszegen tartották a megemlékezéssel egybekötött kitüntetés átadó ünnepséget, ahol Oláh János Gábor a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei Kirendeltségének kormánytisztviselője részesült megyei kitüntetésben.

Oláh János Gábor

„Vas Megye Szolgálatáért” elismerésben részesülhetnek azon természetes személyek, akik tevékenységi területükön kimagasló munkásságukkal, a megye érdekében kifejtett tevékenységükkel, a magyar nemzet iránti elkötelezettségükkel, helytállásukkal példamutatóan szolgálták a megye társadalmát, erősítették annak fejlődését.

Oláh János Gábor már fiatal korában eldöntötte, hogy a közt szolgálja. A Kossuth Lajos Katonai Főiskolán végzett 1994-ben végzett, majd 1995-ben számítástechnika-tanári végzettséget szerzett a Berzsenyi Dániel Főiskolán. A közel húsz év alatt a közszféra számos területén dolgozott, az önkormányzati igazgatás, az egészségügy, az oktatás, a szociális és gyermekvédelem területének szakmai munkáját segítette az informatikai háttér biztosításával. Első munkahelyén, Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában rendszergazdaként a feladatai közé tartozott a teljes informatikai rendszer tervezése, a hivatal programrendszerének üzemeltetése. Az első igazi nagy áttörés a szakmai pályáján a Vas Megyei Önkormányzatnál valósult meg, ahol vezetőinformatikusként a megyei informatikai rendszer központi alakja lett. Szerepet játszott a megyei informatikai stratégia tervezésében, koncepciók előkészítésében és szakmai forgatómotorja volt a Vas Megyei Térinformatikai Rendszer kiépítésének.

Oláh János Gábor átveszi a kiüntetést

A megyei szintű Területi Információs Rendszerek (mTeIR) működtetési feltételeit a 2002 évi átadása után – az akkori jogszabályok szerint – a megyei főjegyzőknek kellett biztosítaniuk. A Vas Megyei Önkormányzat kiemelt szerepet fordított a területfejlesztés és területrendezés ezen eszközrendszerének támogatására. A fejlesztések sikeres végrehajtásához az önkormányzat több pályázati lehetőséget is megragadott, Oláh János Gábor szakmai vezetésével. A megyei térinformatikai rendszer kiépítésében vállalt kiemelkedő szakmai munkájáért Oláh János Gábor megkapta „ Az év térinformatikusa díj”-ját 2011-ben. Az önkormányzati szféra után az egészségügy szolgálatába állt, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház informatikai igazgatóhelyetteseként segítette az intézmény szakmai feladatellátását, majd az oktatás területén a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szombathelyi Tankerületében biztosította az informatikai hátteret.

Csoportkép

2015-től a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei Kirendeltségén informatikai referenseként segíti, koordinálja a kirendeltség és a hozzá tartozó szociális és gyermekvédelmi intézmények informatikai hálózatának működtetését, fejlesztését. Az újabb, igazi nagy szakmai kihívás a gyermekvédelem területén várta. 2016. november 15-én Magyarországon elsőként Szombathelyen, a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola és Gyermekvédelmi Szakszolgálat épületében megnyílt az úgynevezett „Barnahus” pilot egység, amely az erőszakot elszenvedett gyermekek gyermekbarát meghallgatásának, kihallgatásának céljára szolgál. Az országosan is elismert szakmai egység működtetésének nagyon fontos, elengedhetetlen feltétele volt a technikai, informatikai háttér megteremtése, amely Oláh János Gábor szakmai felkészültségének, elhivatottságának köszönhető. Szabadidejét nem sajnálva vett részt a Barnahus projekt informatikai rendszerének folyamatos fejlesztésében.

Vasegerszegen, az ünnepi küzgyűlés keretében, Oláh János Gábornak a megyei gyermekvédelem területén elvégzett szakmai munkáját, a köz érdekében tett, országosan is elismert, maradandó értéket létrehozó projektekben való részvételét és példaértékű elhivatottságát ismerte el a Vas Megyei Közgyűlés.

SZGYF-Vas Megyei Kirendeltség