Újabb Meghallgató és Terápiás Központ nyílt meg Gyulán

Február 20-án ünnepélyes keretek között adták át a Barnahus Meghallgató és Terápiás Központot Gyulán. „A legféltettebb kincsünk a gyermek, a legfontosabb törekvésünk pedig gyermekeink jövőjének, boldogságának megteremtése.” – többek között ezzel a gondolattal nyitotta meg az eseményt dr. Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

fig

A gyermekek érdekének legmagasabb színtű érvényesítése szoros és jól összehangolt közös szakmai munkát igényel az igazságszolgáltatás és a gyermekvédelem szakemberei között. Ennek a törekvésnek egy hatékony formáját jelenti a Barnahus-módszer és a módszer érvényesítését szolgáló Meghallgató és Terápiás Központok működtetése. Ez a különös izlandi szó gyermekházat jelent, mivel az abuzált gyerek kihallgatása, orvosi és egyéb vizsgálata, terápiás kezelése gyerekbarát környezetben történik. Nem szembesítik az elkövetővel, és a kihallgatás során csak egyszer kell elmondania a vele történteket. Az OGYSZ eddig Budapesten, Debrecenben és Szombathelyen működtetett Meghallgató és Terápiás házakat, mostantól már Gyulán is rendelkezésre áll a február 20-án ünnepélyes keretek között átadott ház.

Az ünnepi beszédek sorát dr. Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében hangsúlyozta: „Nem lehet lényegesebb, mint a gyermekek biztonsága, és nincs olyan érv, ami ezzel szembeállítható.” A főigazgató beszédében Juhász Gyula sorait idézte: „A gyermek szeme a jövő tükre. Jaj annak, aki elhomályosítja.”

Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár beszédében kiemelte: „a gyermekvédelmi szakemberek munkája csak akkor lehet sikeres, ha más hatóságokkal együtt tudnak eljárni; így tudják a leginkább segíteni a bajban a gyermekeket.”

ülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár beszédében kiemelte: „a gyermekvédelmi szakemberek munkája csak akkor lehet sikeres, ha más hatóságokkal együtt tudnak eljárni; így tudják a leginkább segíteni a bajban a gyermekeket.”

A rendezvényen köszöntötte a résztvevőket dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, majd Dr. Kovács József, a Békés vármegyei 3. számú országgyűlési egyéni választókerület képviselője. A beszédek után Puskás Dániel, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze „Az élet szép (Légy jó mindhalálig)” zenés darabot adta elő.

Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat országos igazgatója emlékplakettet („Befogadó Város, Elfogadó Emberek” díszítéssel) adott át dr. Görgényi Ernőnek, Gyula város polgármesterének, megköszönve a városnak a gyermekvédelemért tett szolgálatát, majd az ünnepélyes szalagátvágás következett.

A római katolikus egyház képviseletében Kovács Péter nagytiszteletű esperes-plébános, békési püspöki helynök egyházi szenteléssel áldotta meg az átadott épületet.

A római katolikus egyház képviseletében Kovács Péter nagytiszteletű esperes-plébános, békési püspöki helynök egyházi szenteléssel áldotta meg az átadott épületet. Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat országos igazgatója beszámolt a Központ és azon belül a Barnahus szolgálat célkitűzéséről, működési elvéről, majd a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság főkapitányával, Vörös Ferenc rendőr ezredessel együttműködési megállapodást írt alá a meghallgató központban folyó munka hatékony működése érdekében.

A főigazgató beszédében Juhász Gyula sorait idézte: „A gyermek szeme a jövő tükre. Jaj annak, aki elhomályosítja.”

A Meghallgató és Terápiás Központ célja a bántalmazott gyermekek védelme, az igazság felderítése és bizonyíték szolgáltatása az igazságszolgáltatás részére. Mindezek előtt azonban legfőbb cél a gyermek lelki épségének megtartása, helyreállítása. E célok megvalósulását szolgáló – a Barnahus-modell által is képviselt – korszerű gyermekvédelmi szemlélet multidiszciplináris megközelítésével összekapcsolja az igazságszolgáltatás és gyermekvédelem szervezeteit, elősegíti a különböző szakterületeken dolgozó szakemberek együttműködését (gyámhatóság, rendőrség, ügyészség, bíróság) a gyermekek érdekében, egyetlen gyermekközpontú helyszínen. A Meghallgató és Terápiás Központban olyan gyermekvédelmi szakemberek (szaktanácsadó) közreműködésével történik a gyermekek meghallgatása, akik elsajátították a kiskorúak meghallgatásához szükséges speciális rendőrségi kihallgatástechnikát. A cél az egyszeri alkalommal történő meghallgatás, a gyermek ismételt traumatizálásának elkerülése, és ezáltal érdekének érvényesülése.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

OGYSZ Központ