Szintet lép a gyermekekért való közös gondolkodás és együttmunkálkodás

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (OGYSZ) az igazságszolgáltatás és a gyermekvédelem együttműködésének jegyében szervezett szakmai napot 2022. szeptember 15-én a Debreceni Meghallgató és Terápiás Központban. Az OGYSZ a bántalmazott, traumatizált, áldozattá vált, a törvénnyel összeütközésbe került gyermekek vizsgálatát, terápiáját és meghallgatását elősegítő szolgáltatást működtet, az országban jelenleg három városban (Budapest, Debrecen, Szombathely) elérhető Meghallgató és Terápiás Központokban.

Erdei Sándor országos igazgató

A gyermekek mindenek felett álló érdekének legmagasabb szintű érvényesülése a központokban szoros és jól összehangolt közös szakmai munkát igényel az igazságszolgáltatás és a gyermekvédelem között. A szakemberek közötti együttműködés erősítése, a tapasztalatok megosztása érdekében szervezett szakmai nap Erdei Sándor országos igazgató megnyitó szavaival vette kezdetét, majd Joó-Száz Orsolya, a debreceni központ vezetője mutatta be az igénybe vehető szolgáltatásokat, a központ működését. Ezt követően a Makónyi Judit és Vígh Judit, az OGYSZ szaktanácsadói osztották meg a rendőrségi kihallgatások során szerzett tapasztalataikat és ismertették a szaktanácsadók által alkalmazott speciális kihallgatás módszerét.

Erdei Sándor országos igazgató

A Hajdúhadházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vizsgálója Poczók Éva a rendőrség képviselőjeként osztotta meg tapasztalatai az innovatív, a gyermekek érdekét szolgáló gyakorlatról, amely során a gyermekek kihallgatása szaktanácsadó közreműködésével zajlik. Zárásként a szakemberek közösen tekintették meg a központban található helyiségeket és a kihallgatást támogató technikai eszközöket.

DSC02173

A szakmai napon a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Nyomozó Főosztály, a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Osztályának vezetői, nyomozói és vizsgálói, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, Bűnügyi Igazgatóság Vizsgálati Osztályának, valamint Bűnmegelőzési Osztályának vezetői, a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság, a Bűnügyi Osztályának vezetője, vizsgálója, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, Bűnügyi Igazgatóság, Bűnmegelőzési Osztályának, a Békéscsabai Rendőrkapitányság, Bűnügyi Osztályának szakemberei, valamint a Debreceni Áldozatsegítő Központ vezető munkatársai vettek részt.

Csoportkép a résztvevőkről

A Meghallgató és Terápiás Központok

A szakszolgálatokban a szolgáltatás működésének kereteit a Barnahus-modell adja. A cél és a feladat elősegíteni a bántalmazott gyermekek vallomástételét és ezáltal érvényes bizonyítékokat szerezni a bírósági eljárások számára anélkül, hogy a gyermeket újra és újra meghallgatnák, lehetőség szerint elkerülve ezzel azt a retraumatizációt, amely a gyermeket a történtek többszöri elmesélése során éri. A gyermekek rendőrségi kihallgatása olyan gyermekvédelmi szakemberek közreműködésével történik (szaktanácsadók), akik elsajátították a kiskorúak meghallgatásához szükséges speciális kihallgatási technikát.

A szolgáltatás célja egyszerre a gyermek védelme, az igazság felderítése és a bizonyíték szolgáltatása, a gyermek lelki épségének megtartása, helyreállítása. A célok megvalósulását szolgáló – a Barnahus-modell által is képviselt – korszerű gyermekvédelmi szemlélet multidiszciplináris megközelítésével összekapcsolja az igazságszolgáltatás és a gyermekvédelem szervezeteit, elősegíti a különböző szakterületeken dolgozó szakemberek együttműködését a gyermek érdekében, egyetlen gyermekközpontú helyszínen.

Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat