Színházlátogatáson a szabolcsi gyermekek

Életre szóló élménnyel gazdagodtak azok a gyermekek, akik a Pesti Magyar Színházban nézhették meg a Valahol Európában c. musicalt. A Nádasdy Kálmán- és Jászai Mari díjas Nagy Viktor által rendezett előadás főbb szerepeiben olyan ismert színészek játékát csodálhatták, mint a Jászai Mari- és Kossuth díjas Reviczky Gábor és az eMeRTon díjas Mahó Andrea.

A gyermekek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ mátészalkai, nyírbogáti és tiszadobi intézményeiből busszal utaztak a fővárosba az őket kísérő felnőttekkel. A zenés darab megtekintésére a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács „A zene az kell, hogy ne vesszünk el, hogy mégse adjuk fel!” című pályázata keretében került sor.
A prevenciós programot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya még 2014-ben dolgozta ki azzal a céllal, hogy alternatívát kínáljanak a gyermekvédelmi intézményekben nevelkedő, a körülményeik miatt fokozottan hátrányos helyzetű fiatalok szabadidejének hasznos eltöltéséhez. A megyében több gyermekvédelmi intézményben már évek óta sikeresen zajlik a program megvalósítása.

Egy a mostanihoz hasonló színházlátogatásnak az élményszerzésen túl számos pozitív hatása van a gyermekek szellemi- és személyiségfejlődésére. Hiszen már a megfelelő viselkedés kialakítása is fejlesztő hatású, a színházi előadás pedig többek között gazdagítja a szókincsüket, elmélyíti emberismeretüket, a művek megszerettetése segíti a múltbeli és kortárs irodalmi értékek felismerését, színesíti kulturális örökségüket. Emellett hozzásegíti a fiatalokat, hogy fejlesszék érzelmi intelligenciájukat, elmélyítsék a mások iránti megértés, a beleérzés képességét, gazdagodjon fantáziájuk. Mindez elősegítheti, hogy boldogabb emberré váljanak.

A gyermekek közül többeknek már az utazás is izgalmas élmény volt, de a teátrumban látottak örökre nyomot hagy bennük. Az előadás során több dal is ismerős volt számukra, ami nagy örömmel töltötte el őket, így pl. „A zene az kell…” című dalt néhányan együtt énekelték a színészekkel.

Sokan úgy érezték, hogy a két és fél órás előadás pillanatok alatt véget ért. De a látottak és annak hatása kitörölhetetlen emlék marad minden gyermek számára. A hazaúton megbeszélték, kinek mi tetszett a legjobban, s bíznak benne, hogy lesz még részük hasonló élményben.

SZGYF Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kirendeltség