Szemészeti szűrővizsgálat a Zalaegerszegi Gyermekotthonban

A Magyar Látszerész Szövetség az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával tavaly májusban elindított „Láss, hogy ők is láthassanak!” programjának ötödik állomásaként Zalaegerszegen szervezett szűrőnapot 2022. március 31-én. Az országos kezdeményezés azt a célt tűzte ki, hogy elvégzik a gyermekotthonokban és a nevelőszülői hálózatokban élő gyerekek látásellenőrzését, és szükség esetén szemüveget is biztosítanak számukra ingyenesen.

A meghívott vendégek

A programról Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának dísztermében tartottak sajtótájékoztatót. Az eseményen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, Balaicz Zoltán polgármester, Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója, Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója és Szabadi Zsolt, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

A sajtótájékoztatón Zimborás Béla, az SZGYF Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója elmondta, hogy a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ Zalaegerszegi Gyermekotthonában 37 gyermek ingyenes látásvizsgálatát végezték el, egészen a kicsiktől a 16 éves kamaszokig, és megköszönte, hogy a program a gyermekotthonban élő gyerekekre is odafigyel, és helybe viszi a szűrést.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke azt hangsúlyozta, örömmel álltak a kezdeményezés mellé, amely nemcsak komoly látásvizsgálatból áll, hanem szemüveggel is ellátják a rászoruló gyerekeket. Ennek költségét itt a zalai megyeszékhelyen a város és a zalaegerszegi tankerület biztosítja.

Kisgyerek szemvizsgálat közben

Szabadi Zsolt, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke a hazai optikai szakma nevében köszönetét fejezte ki a támogatásért. Mint mondta kiváló, elhivatott, segítőkész szakemberek dolgoznak a szakmában, amelynek ez az országos méretű pilot program az eredménye.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere pedig arról beszélt: „Öröm támogatni olyan célt, amely a gyerekeken segít”. Vigh László országgyűlési képviselő kifejtette: „Olyan rendszert építünk, amelyben büszkék lehetünk a felnövekvő nemzedékre”.

A rendezvényen Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Cindy Tromans, az ECOO (Európai Optometristák és Optikusok Tanácsa) elnöke videóüzenetben köszöntötte az egybegyűlteket.


SZGYF-Zala Megyei Kirendeltség