Gasztronómiai bemutató és kiállításmegnyitó a főigazgatóságon

Nagyszabású és látványos gasztronómiai bemutatóval egybekötött szakmai napot tartott az intézményeink élelmezési felelőseiből álló Menza csoport a főigazgatóság nagytermében január 23-án. Nem mindennapi, rendhagyó farsangi eseményt rendeztek, amelyhez hasonló nem volt még az épületben.

A csoport legutóbbi összejövetele tavaly szeptemberben volt Zamárdiban, ahol az SZGYF-üdülő kertjében felállított sátrakban számos intézmény versenyzett ételkollekciókkal, a főzés tudományának kreatív kellékeivel. Most, néhány hónappal később, ezzel a farsangi eseménnyel folytatták az események sorát.  A földszinti előteret és a nagytermet mintegy száz vidéki, és sok-sok helyi – főigazgatósági – kolléga töltötte meg. Reggeltől készülődtek a terített asztalok az ételbemutatókhoz, kóstolókhoz, amelyből már a szakmai program kezdete előtt bőven jutott mindenkinek. Néhány nappal korábban az előtérbe már felkerült sok-sok művészi fotó is: szakácsaink művészi színvonalú ételkollekciói. Szabó-Turancsik Judit és Retkes Máté (Bács-Kiskun megyei élelmezési szakembereink) főként a kiállítás megrendezéséről, a nap művészi megformálásáról, Dankai Tamás és Törökné Jenei Julianna (a Menza csoport társvezetői) pedig a szakmai programelemekről gondoskodott.

Czibik Norbert főigazgató-helyettes üdvözlő beszédében mindenkinek megköszönte, aki segítséget nyújtott a vidám hangulatú esemény létrehozásához, kiemelve a képkiállítást, amely mostantól egy hónapon át díszíti majd az előteret, bemutatva ennek a szakmai közösségnek a munkáit. Kiemelte: rendhagyó ez az esemény, mert még sosem találkozott össze az épületben ennyi érdekes, színes műfaj, a sokféle kóstoló, a szakmai ismeretterjesztés, az egészségmegőrzés és a személyes találkozási lehetőség ugyanabban a térben.

Hangsúlyozta: ahhoz, hogy ez az esemény létrejöhessen, nagyon sok kreativitásra, ötletre volt szüksége a program megálmodóinak. Tudjuk, hogy a közétkeztetés anyagi lehetőségei és egyéb feltételei mellett nem mindig könnyű színvonalas és egészségmegőrző szolgáltatást nyújtani. A mai bemutató azt bizonyítja, hogy a Menza csoport szakembereiben megvan az ötletesség és a szakmai tudás ennek megvalósításához. Fontos, hogy mára az intézményeinkben is nagyot sikerült előrelépni az az egészséges táplálkozás területén, amelynek jogi alapja a köznyelvben csak menzarendeletként emlegetett jogszabály.

 

Örömmel látjuk, hogy a Menza csoport tevékenysége nyomán a mindennapi munkában is számottevő érdeklődés tapasztalható az egészséges táplálkozás ismeretanyaga és módszerei iránt, ami ellátottjaink életminőségének fontos tényezője. A főigazgatóság a mostani rendezvényen keresztül is igyekszik támogatni intézményeinket ebben a törekvésükben azzal, hogy találkozási, képzési, tapasztalat-megosztási lehetőséget biztosít a kollégáknak, legyen szó szakmai anyagokról, étlapötletekről vagy receptekről.

Jól képzett közétkeztetési szakembereink az SZGYF 108 intézményének közel 200 konyhájában vannak jelen, és munkájuk az ellátottak közérzetét, jóllét alapvetően meghatározza. Öröm látni, hogy elkötelezett, hozzáértő munkájuk nyomán egymással és a főigazgatóság dolgozóival is élményszerűen megosztják tudásukat, erősítik a közösség érzését.

A délelőtti programok során színes, zenés, hangulatképes bemutatók illusztrálták a Menza csoport fesztiváljainak történetét, előadást hallhattunk a csoport szerepéről a közétkeztetésben, valamint a környezettudatosságról és az életmódunk kérdéseiről, az ebéd utáni időben pedig különböző egyéni tanácsadások és egészségügyi állapotfelmérések közül választhatott az érdeklődő közönség.

Aki részt vett, láthatta: ez a kiválóan megszervezett, nagyszerű farsangi hangulatú rendezvény minden értelemben – fizikailag és szellemileg is – a töltekezés helye és ideje volt, új ismeretekkel, szakmai-emberi találkozásokkal, finom ételekkel. A tartalmas szakmai együttlétek a jövőben is folytatódnak majd.

SZGYF Főigazgatói Iroda