Szabad Színek, Szabad Szívek – Kiállítás nyílt a pályaművekből

Az SZGYF Esélyteremtési Főosztály Ellátottjogi Osztálya „Képzőművészeti pályázat az SZGYF pszichiátriai- és szenvedélybeteg ellátottai részére” címmel hirdetett képzőművészeti pályázatot. A szakmai zsűri által díjazott és az arra érdemes további alkotásokból kiállítás készült, amelyet dr. Dorogi Rajmund, az SZGYF szervezeti igazgatója nyitott meg június 19-én a Budapest Art Brut Galériában.

kiallitas2019

A megjelenteket Dr. Simon Lajos, a Moravcsik Alapítvány elnöke, a Budapest Art Brut Galéria házigazdája üdvözölte, majd felkérte dr. Dorogi Rajmundot, az SZGYF szervezeti igazgatóját, hogy szóljon az egybegyűltekhez és nyissa meg a kiállítást.

kiallitas2019 1
Dr. Dorogi Rajmund megnyitóbeszédében felidézte a kiállítás előzményeit. Mint mondta, a főigazgatóság Esélyteremtési Főosztály Ellátottjogi Osztálya „Képzőművészeti pályázat az SZGYF pszichiátriai- és szenvedélybeteg ellátottai részére” címmel 2018 októberében hirdetett pályázatot a fenntartásában működő pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátottai részére. A képzőművészeti pályázatra beérkezett alkotásokat szakmai zsűri bírálta el, a díjakat április 24-én a főigazgatóság tanácstermében adták át ünnepélyes keretek között. Akkor fogalmazódott meg a gondolat, hogy a díjazott és a zsűri által ajánlott alkotásokból kiállítási anyag készüljön.

A pályázati kiírásra 73 pályázótól összesen 127 pályamű érkezett, amelyeket 14 megyei kirendeltség 26 intézményének ellátottai nyújtottak be. A pályázók átlag életkora 50 év volt – a legfiatalabb 23, a legidősebb pályázó 74 éves. A beérkező pályaművek műfajukban is igen változatosak – ez részben látszik a kiállított műveken is -, többségében rajzok és festmények érkeztek, de vannak textil- és papír alkotások, kerámiák és egy faintarzia is részt vett a versenyben.

kiallitas2019 3
A képek mesélnek az alkotók terveiről, vágyairól, aktuális érzéseikről, indulataikról, állapotaikról. Sokan megidézik a természet iránti vonzódást, a különböző élethelyzetekben vágyott harmóniát, de olyan témákat is, mint az öregség, a gyermek, a betegség, szabadság, a magány, az egyén helye a társadalomban és közösségeiben. Ezek éppen azok a témák, amelyekkel az ágazat is igyekszik jobbító szándékkal, a gondozottak javára előnyös lépéseket tenni. Ilyenkor látjuk, mennyire értékes az, ha egy intézményben a napi rutin mellett jut forrás, energia és idő a művészeti alkotómunkára is, hívta fel a megjelentek figyelmét dr. Dorogi Rajmund, aki megköszönve a Budapest Art Brut Galériának, hogy befogadta a pályázat alkotásait és megszervezte a mai eseményt, megnyitotta a Szabad Színek, Szabad Szívek című kiállítást.

kiallitas2019 6kiallitas2019 7
A pszichiátriai- és szenvedélybeteg ellátottai részére meghirdetett pályázat segítséget nyújt a rehabilitációhoz és a társadalomba való visszatéréshez, ezért is fontos, hogy ezek az emberek egy műalkotáson keresztül a bennük rejlő érzéseiket, vágyaikat megidézhessék, feldolgozhassák, fogalmazott Dr. Simon Lajos, a Moravcsik Alapítvány elnöke. A kiállítás házigazdája a megnyitón részt vevők figyelmébe ajánlotta a kiállított alkotásokat úgy megtekintésre, mint elgondolkodásra.

kiallitas201 2
A Budapest Art Brut Galéria 2009 óta biztosít állandó kiállítási felületet azoknak, akik egyébként a kortárs művészetekben és a társadalmunkban nincsenek reflektorfényben.
A továbbiakban a pályázat I. díjazottja, a „Gyógyszer mellékhatása” című rajz készítője Lengyel Krisztina, a Szentgotthárdi Szakosított Otthon ellátottja osztotta meg érzéseit a hallgatósággal. Őt követte Papp Károly, a Csongrád Megyei Napsugár Otthon Ópusztaszeri Otthonának lakója, aki a Yesterday című Beatles dalt adta elő.

kiallitas2019 4
A megnyitó után a képek megtekintésére és a kötetlen beszélgetésekre egyaránt volt lehetőség.

Főigazgatói Iroda