Powered by EverLive.net

Forrás: velvet.hu - 2020.03.06.

Az alábbi sajtóközlemény érkezett ma a szerkesztőségünkbe a Nem Adom Fel Alapítványtól. Róluk azt érdemes tudni, hogy többek között részt vettek a Nem Adom Fel Kávézó és Étterem létrehozatalában, ami a VIII. kerületben található, és ahol fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak. Nos, az Alapítvány új projektje azt tűzte ki célul, hogy otthont építsenek 10 fogyatékossággal élő fiatalnak, köztük a fenti borítóképen látható, Down-szindrómás párnak. A telek már megvan az építkezéshez, a XI. kerületben, a Mikes Kelemen úton – jelenleg az építkezéshez próbálnak forrásokat szerezni, hogy lehetővé tegyék, hogy ezek a fiatalok önállóan lakhassanak saját otthonukban. Olvassa el a sajtóközleményt, és ha úgy érzi, hogy ön is szívesen támogatná ezt a projektet egy összeggel, további információkért kattintson a Nem Adom Fel honlapjára ! A létrehozandó épületben kapna helyet továbbá az alapítvány Léleköntő programjának központja is, mely autizmussal és figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élő gyermekeknek és családjaiknak nyújtana segítséget.

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: harmonet.hu - 2020.03.05.

A Moravcsik Alapítvány által útjára indított Ki mit tud? országos tehetségkutató és tehetséggondozó vetélkedőnek a jelentkezők nagy száma miatt idén négy területi elődöntője lesz. Az elsőt Egerben rendezik március 5-én, csütörtökön reggel 9 órától a Bartalkovics Béla Közösségi Házban (Eger, Knézich K. u. 8.). A Ki mit tud? tehetségkutató és tehetséggondozó vetélkedőre egyéni vagy csoportos, max. 6 perces produkcióval nevezhettek pszichoszociális fogyatékossággal élők. A produkció lehet vers- vagy prózamondás, ének, zene, tánc, színjátszás, paródia, vizuális művészet, kézművesség. A tavalyi vetélkedő legjobb képzőművészeti alkotásaiból februárban nyílt kiállítás a BAB (Budapesti Art Brut) Galériában, és március 27-éig látogatható. Itt valóban a részvétel a fontos! A vetélkedő, illetve Moravcsik Alapítvány kiemelt célja a művészeti értékteremtésen keresztül lebontani a társadalomban létező stigmatizálást és előítéleteket. A Ki mit tud? a felkészülés során lehetővé teszi a(z elmúlt évek tapasztalatai alapján sok esetben kiemelten tehetséges) résztvevők számára az egyéni készségek, képességek fejlesztését. A március 5-ei egri elődöntőn a zsűri 26 produkció közül választja ki a továbbjutókat. A következő hetekben további területi elődöntők lesznek Sopronban, Mohácson és Budapesten. A vetélkedőre határon túli jelentkezőket is várnak, az országos döntő Budapesten lesz májusban. Mivel ez már a 10. Ki mit tud? tehetségkutató és tehetséggondozó vetélkedő pszichoszociális fogyatékossággal élők számára, a szervező Moravcsik Alapítvány szeretné méltóképpen elismerni a kimagasló eredményt nyújtó tehetségeket. Azok a csoportok és egyéni fellépők, akik az évek során az országos döntőkön 3 alkalommal nyertek arany minősítést, megkapják a „Nívó-díjas művész” címet. Az alapítvány sokrétű tevékenységet végez: a rehabilitációs célú foglalkoztatáson és a bentlakás nélküli ellátáson túl pszichiátriai és idegrendszeri kutatásokat szervez, támogatja a lelki betegségek megelőzésével és gyógyításával kapcsolatos oktatást, valamint a társadalom mentálhigiénéjének javításán, pszichiátriai kultúrájának emelésén dolgozik. Az alapítvány kuratóriumi elnöke dr. Simon Lajos pszichiáter, pszichoterapeuta, neurológus, a pszichiátriai rehabilitáció szakorvosa, egyetemi docens. A Ki mit tud? tehetségkutató és tehetséggondozó vetélkedő pszichoszociális fogyatékossággal élők számára védnökei dr. Balázs Judit, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője és Szili-Darók Ildikó józsefvárosi alpolgármester.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap - 2020.03.05.

Kiállok érted! Címmel tartottak színdarabot – az országos és a megyei rendőr-főkapitányság – szervezésében tegnap a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Az előadás tinédzserek számára szolgált bűnmegelőzési tanácsokkal. (...) Az esemény további részleteiről Medve Judit, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője adott tájékoztatást lapunknak. – Rendezvényünk elsődleges célcsoportját gyermekotthonban nevelkedő kiskorúak alkotják. Hozzátette: az olyan kamaszok, akik nem rendelkeznek biztos családi háttérrel, szilárd támogatással, könnyebben befolyásolhatóvá válnak. Ezek a gyerekek kiszolgáltatott helyzetben vannak a prostitúció és a munka célú kizsákmányolás szempontjából. Mint mondta, 15–20 évvel ezelőtt ezt a problémát még nem kezelte ilyen kiemelten a rendőrség a bűnmegelőzésben.

Forrás: kormany.hu - 2020 március 4.

Nevelőszülőnek lenni nem könnyű hivatás, de megéri, mert a nehézségek és traumák mellett tele van emberi szépséggel - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára egy budapesti filmvetítésen.

Fülöp Attila a nevelőszülői családokról szóló, Befogadottak című dokumentumfilm vetítésén, az Uránia Nemzeti Filmszínházban emlékeztetett arra, hogy 2018-ban indították el a Befogadlak elnevezésű programot a nevelőszülői hivatás népszerűsítésére, és ez a film is ennek keretében készült el.
Elmondta, a filmmel a céljuk az volt, hogy a sokak számára még ismeretlen segítő hivatást széles körben megismertessék, ne "politikai zsákmányszerzésre" használják, hanem mindenki megfontoltan mondhasson róla véleményt.

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: Vasárnap Reggel - 2020.02.29.

„Ott a remény, hogy bárhol éljünk a világban mi, magyarok, azért egyek vagyunk”

Kovács Nóri énekesnő Születésnapodra című dalát már több mint hárommillóan hallgatták meg, de sokaknak ismerősen csenghet a Szerelem, szerelem című ének vagy a nemrégiben megjelent Név napköszöntő is. Autentikus erdélyi és kárpátaljai gyűjtőútjai során megismert népdalokat öltöztet kicsit populárisabb köntösbe az énekesnő, hogy a fiatalok és azok is örömmel hallgassák, akikhez nem áll annyira közel a népzene. Kovács Nóri a Vasárnap Reggelnek mesélt hitről, magyarságról, a világ bármely eldugott szegletében megélt magyarságtudatról, élete egyik legmeghatóbb pillanatáról és az önzetlen szeretet erejéről.

A Fóti Gyermekotthonban, amikor csak tehetem, fellépek, annál nagyobb öröm aligha kell, mint amikor egy-egy kisgyerek megölel a közös éneklés után.

– A gyerekekhez talán kicsit közelebb is áll az a populáris népzene, amit ön énekel, mint az autentikus.

(Kivonat a nyomtatot változatból)