HU / EN

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

1132 Budapest, Visegrádi u. 49.

Helyettes államtitkár Győrben: a gyermekeknek családban a helyük

Forrás: Kisalföld - 2019. április 8.

A kormány által indított Befogadlak elnevezésű nevelőszülői kampány célja, hogy a lehető legtöbb gyermek családban tudjon nevelkedni - hangsúlyozta a szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár a kampány győri állomásán, hétfőn.

Simon Attila István elmondta, a kormány igyekszik segíteni ennek megvalósulásában, és megpróbál minden olyan jogszabályi gátat lebontani, amelyik különbséget tesz a vér szerinti, az örökbefogadott és a nevelt gyermek között. Egyebek mellett a nevelőszülői munkát foglalkoztatási jogviszonnyá változtatták és 2020. január 1-jétől a nevelőszülők is részesülhetnek gyermekgondozási díjban - említett példákat.

Tovább a teljes cikkhez:

Fülöp Attila: A nevelőszülők a közösségért is dolgoznak

Forrás: Magyar Nemzet Online - 2019. április 2.

Akkor lehet jó nevelőszülőnek lenni, jól intézni a gyermekvédelmet és a szociális ügyeket, ha azt a közösségért tesszük – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Befogadlak nevelőszülő-program toborzó rendezvényének nyíregyházi állomásán kedden.

Fülöp Attila hangsúlyozta: a program segítségével azt akarják bemutatni, hogy azok a gyerekek, akik sokak számára megérthetetlen traumán mentek keresztül, milyen értékeket hordoznak magukban, milyen teljesítményre képesek. Az őket befogadó nevelőszülők pedig nemcsak értük dolgoznak, hanem a gyermekek vér szerinti családjáért, az adott utcáért, faluért, városért is, azaz az egész ország érdekében teszik meg mindezt – fogalmazott Fülöp Attila. Fontos, hogy a társadalom megismerje és lássa a nevelőszülők elhivatottságát és munkáját, a hivatás pedig megkapja a neki járó megbecsülést – jegyezte meg.

Az autizmus világnapja alkalmából Fülöp Attila megköszönte azoknak a nevelőszülőknek a munkáját, akik beteg vagy fogyatékkal élő gyerekeket fogadnak be, vállalják felnevelésüket. Ők azok, akik nemcsak „távolról szurkolnak”, hanem a saját otthonukat adják ezeknek gyerekeknek, és a testi-lelki nehézséget vállalva segítik életútjukat – mondta.

A nyíregyházi rendezvényen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működő állami, egyházi és civil hálózatok fenntartásában működő nevelőszülők, az általuk nevelt gyermekek, valamint a hivatás iránt érdeklődők vettek részt.

Tovább a teljes cikkhez

Rendhagyó osztályfőnöki órát tartottak az autizmus világnapján Budapesten

Forrás: kormany.hu - 2019. április 2.

Rendhagyó osztályfőnöki órát tartottak az autizmus világnapja alkalmából kedden Budapesten, egy XVII. kerületi általános iskolában. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az óra előtti sajtótájékoztatón kiemelte, fontos az "érzékenyítés" elkezdése már gyerekkorban, hogy felnőve az emberek elfogadják, természetesnek tekintsék az autizmust. Közölte, ezen a héten hirdetik ki annak a pályázatnak az eredményeit, amelynek keretében 190 millió forintos kiegészítő támogatást kapnak az autistákat ellátó civil szervezetek által fenntartott bentlakásos intézmények.

Felidézte azt is, hogy szintén kormányzati támogatással valósul meg az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) által kifejlesztett infokommunikációs alapú akadálymentesítő alkalmazás, a Digitális autonómia támogatás (Data) program, amelyre 450 millió forintot fordítottak. Kővári Edit, az AOSZ elnöke fontosnak nevezte, hogy az autistákat a társadalom elfogadja, és segítő szándékkal, megértően forduljon feléjük. Az ENSZ kezdeményezésére 2007. december 18-án nyilvánították április 2-át az autizmus világnapjává, azzal a céllal, hogy a társadalom figyelmét az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira irányítsák.

Tovább a teljes cikkhez

 

Büszkévé tette a település lakóit

Forrás: Új Néplap - 2019. április 2.

 NAGYKÖRŰ - „Engedd, hogy győzzek, de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran!” – ekképpen szól a speciális olimpia jelmondata, a sportolók esküszövege. Az Egyesült Arab Emírségek két legnagyobb és legnépesebb városában, Abu-Dzabiban és Dubajban, a napokban véget ért XV. Nyári Speciális Olimpiáról 68(!) éremmel (32 arannyal, 26 ezüsttel és 10 bronzzal) tértek haza a magyarok. A szolnoki Liget Otthon Sportegyesületben versenyző két nagyszerű ember, Rénes Márta bowling sportágban, egyéniben bronzérmet, párosban a gyulai színeket képviselő Nagy Andrással pedig aranyérmet szerzett, míg Tóth László – edzője Ecseki Dániel – atlétikában, többpróbában második lett. Az elmúlt hét szombatján vidám, megható, örömteli esemény helyszíne volt a nagykörűi művelődési ház. Az intézmény és a Nagykörűi Közösségépítők Egyesület által közösen szervezett ünnepség fókuszában a helyi Rénes család egyik lánya állt.

A 30 esztendős Mártit egy egész falu köszöntötte zenés műsorral, a szervezők, a helyi karitász csoport és magánszemélyek ajándékokkal gratuláltak a tüneményes hölgynek. Márti a meglepetéstől és meghatottságtól nem jutott szóhoz, ezért édesapja volt az, aki lányáról beszélt őszintén. – Márti kromoszómahiányosan, Down-szindrómával született 1988-ban. A feleségemmel elhatároztuk, mindent megteszünk annak érdekében, hogy teljes életet élhessen. Évekig, napról napra hoztuk, vittük, fejlesztőpedagógustól szakintézményekbe szállítottuk, mire a szolnoki Liget Otthonba került nappali ellátottként. Ma már szinte csak ezt az utat tesszük meg naponta oda-vissza Nagykörű és Szolnok között. Nagyon büszkék vagyunk Márti lányunk sikerére, ahogyan a többi gyermekünkre is – avatott be a család életébe az apuka, Rénes András. A nagykörűiektől kapott puszik és ölelések, szerény ajándékok a hétvégi élménybeszámoló összes résztvevőjét könnyekre késztette.

(Kivonat a nyomtatott változatból)

A Kemény Dénes által alapított Szülők Háza Alapítvány a bicskei gyermekotthonban szervezett családi programot

Forrás: hírTV - Híradó 17:00 – 2019 március 31.

Mv: A volt vízilabda szövetségi kapitány és elnök, Kemény Dénes által alapított Szülők Háza Alapítvány a Bicskei Gyermekotthonban szervezett családi programot a hátrányos helyzetű gyermekeknek. A szervezet a sikeres életkezdetben segít a fiataloknak.

R: A Szülők Háza Alapítványt Kemény Dénes hozta létre 2015-ben azzal a céllal, hogy a nehéz helyzetben élő családok, gyerekek integrációját segítse a társadalomban. A korábbi szövetségi kapitány nem véletlenül állt a szervezet mellé.

Kemény Dénes, vízilabdaedző: Gyerekkorom óta érzékeny vagyok a hátrányos szituációkra és amikor van a MikulásGyár meg az egyéb kezdeményezések, abszolút le a kalappal, de valahogy mindig az jutott eszembe, hogy és holnap mi lesz? És itt a Szülők Háza gondolat az családokkal foglalkozik, és ha a családok rendben vannak, akkor már a gyereknek nem lesz szüksége alkalomszerű segítségre.

R: Az alapítvány számos programot kínál, megadja a lehetőséget a fiataloknak, hogy közösségi, sport- és művészeti tevékenységekbe kapcsolódhassanak be, kitörési lehetőséget biztosítva számukra.

(Kivonat a műsortükörből)

 

banner4.jpg