Powered by EverLive.net

Forrás: weborvos.hu - 2020.01.03.

Idén emelkedik a tartósan beteg, fogyatékos gyermeküket otthonápolók havi járandósága, 40 milliárd forinttal több támogatást kapnak az egyházi, önkormányzati és civil fenntartású szociális intézmények fenntartói, folyatódik a kommunikációs akadálymentesítés és több látássérült ember férhet hozzá a rehabilitációs szolgáltatásokhoz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel. Közleményükben hangsúlyozták: a kormány kiemelten kezeli a fogyatékossággal élőket és a tartós beteg családtagjaikat ápolókat: 2010 óta a fogyatékossággal élő embereket segítő szervezetekre fordított kormányzati támogatás duplájára, az ápolási díjra fordított támogatás a háromszorosára, 15 milliárdról 45 milliárd forintra nőtt, ez az összeg 2020-ban még magasabb, 55 milliárd forint lesz.

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: nepszava.hu/MTI - 2019.12.09.

A fogyatékossággal élő emberek által készített ajándéktárgyakat december 13-ig lehet megvásárolni a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság épületében.
A termékek a társadalmi esélyteremtés és esélyegyenlőség nagykövetei – fogalmazott Benedek István Zsolt, az intézmény főigazgatója a vásár hétfői megnyitóján. Az eladásra kínált tárgyak különlegesek, mert fogyatékossággal élők kezei alól kerülnek ki, és kivétel nélkül egyediek. Különlegesek, mert többször, több embernek okoznak örömet, mint a bolti tömegáruk. Örömet okoznak az ellátottaknak, mert visszaigazolást kapnak arról, hogy ők is képesek olyan hasznos és szép dolgokat készíteni, amit mások szívesen megvásárolnak, és örömet okoz a vásárlónak is, mert szép, minőségi termékhez juthatnak úgy, hogy egy jó, emberi célt támogatnak. 
"Öröm ajándékba kapni és használni is a mindennapokban az ilyen egyedi termékeket"– tette hozzá Benedek István Zsolt.
Az idén hatodik alkalommal megrendezett vásárra 17 megyéből és a fővárosból 33 - összesen 3244 foglalkoztatottat képviselő - intézmény hozta el a termékeit. A rendezvény a december 13-ig látogatható. A kínált termékek között kerámia és fonott árukat, gyertyákat, rongyszőnyegeket, konyhai kiegészítőket, plüssállatokat és karácsonyfadíszeket találhatnak a vásárlók.

Tovább a teljes cikkhez

 

Forrás: Ripost - 2019-12-14

Sok ezer minisztériumi dolgozó küldött személyes ajándékot rászoruló gyerekeknek, a karácsonyi adományokat tegnap délelőtt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere indította útnak Budapestről. Kásler Miklós az ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón elmondta: a hagyományoknak megfelelően a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kezdeményezésére az idén is minden minisztériumban és háttérintézményeikben karácsonyi adománygyűjtést szerveztek. Mintegy hétezer, gyermekotthonokban élő gyerek írta meg levélben karácsonyi kívánságát, az egyes minisztériumok és intézmények dolgozói pedig saját anyagi forrásaikból teljesítették a kéréseket. Így a legrászorultabbak is átélhetik a karácsonyt, a szeretetet, a reményt és a hitet. „Milyen jó lenne, ha ez az év többi napjára is kiterjedne” – fűzte hozzá a miniszter.

(Kivonat az elektronikus sajtóból)

 Forrás: m1 - Híradó M1 - 2019.12.06.

Átadták a hivatásos nevelőszülők számára alapított elismeréseket az Országházban. A Szent Anna-díjat idén adták át először, ezzel szeretnék elismerni a nevelőszülők munkáját. Az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a család azt a biztonságot, szeretetet nyújtja a gyerekeknek, amelyre senki más nem képes. Szent Annát, Szűz Mária édesanyját gyermekével ábrázoló szobrot és oklevelet vehettek át azok a nevelőszülők, akik megkapták az Emberi Erőforrások Minisztériumának elismerését. Köztük volt a Pest Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat egyik munkatársa is. Márkus László, nevelőszülő: A legfontosabb az, hogy ezek a gyerekek, tehát ne állami, tehát állami gondozásban vannak végül is, de családokban nevelkedjenek.

A Szent Anna-díjat első alkalommal adta át az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Kásler Miklós miniszter kezdeményezésére alapított elismeréssel a nevelőszülői hivatást választók munkáját és segítőkészségét ismerik el.

Forrás: Somogyi Hírlap - 2019.11.28. (1-4. oldal)

Somogyban 2016-ban 900, tavalyelőtt 1028, 2018-ban 1046 volt a foglalkoztatott rehabilitációs ellátásban részesülők száma. Országosan a csaknem 4,4 millió foglalkoztatottból 150 ezren megváltozott munkaképességűek, s további 150 ezren lehetnek, akiknek munkát lehetne biztosítani. A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottsága jelenleg országosan 42 százalékos, míg 2011-ben ez az arány még 18 százalék sem volt. Rehabilitációs ellátásban, Somogyban 2016 októberében 900-an, két évvel később már 1046-an részesültek.

(Kivonat a nyomtatott változatból)