Powered by EverLive.net

Forrás: bacsmegye.hu - 2019. május 15.

Gyermekvédelmi szakembereknek szervezett országos találkozót az Emmi Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és Szakiskola Kalocsai Gyermekotthona. A gyermekvédelem ügye nem tűr kompromisszumokat - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára kedden Kalocsán, egy gyermekvédelmi fórumon. Fülöp Attila úgy fogalmazott, ha gyermekről van szó, senki nem köthet kompromisszumot, nem lehet félmegoldásban gondolkodni; mindent el kell követni annak érdekében, hogy ha egy fiatalt bármilyen trauma, stresszhelyzet ér, felnőve rendezett életet élhessen.

A gyermekvédelmi szakembereknek szóló, az Emmi Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és Szakiskola Kalocsai Gyermekotthona által szervezett országos találkozón az államtitkár kiemelte: a speciális szükségletű gyermekek védelme és neveltetése nem a fiatalok és nevelőik magánügye, hanem a közösség ügye. Az intézményekből kikerülő, rendezett körülmények között élő fiatal ugyanis már nemcsak a saját életét, hanem a város, a megye, és az ország életét is befolyásolja - tette hozzá. A Kalocsán nyolcadik alkalommal megrendezett országos konferencián Juhász Gábor, a helyi gyermekotthon vezetője úgy fogalmazott, hogy tevékenységük speciális szakembereket igényel, és ezek az intézmények az utolsó lehetőségei a fiatalok társadalmi integrációjának.

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: kormany.hu - 2019. május 15.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) zenei gálával egybekötött családi nappal népszerűsíti Befogadlak nevű nevelőszülői programját május 19-én, vasárnap a Várkert Bazárban - jelentette be a szociális ügyekért felelős államtitkár szerdán Budapesten. Fülöp Attila a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tavaly ősszel elindított programmal a nevelőszülői hivatás szépségeire és a gyerekvédelem fontosságára akarják felhívni a társadalom figyelmét. A gyerekvédelem feladata, hogy azoknak a gyerekeknek is biztosítsa a szerető családi közeget, akiket valamilyen okból kiemeltek saját családjukból - mondta az államtitkár. A sajtótájékoztatón Dandó Zoltán, a Befogadlak nevelőszülői program hivatalos dalának szerzője, valamint két énekese, Kollányi Zsuzsi és Oláh Gergely is azon reményének adott hangot, hogy minél többen vesznek részt a családi napon. A szervezők közölték, hogy a zenei gálán Janicsák Veca és Szolnoki Péter is fellép majd.

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: haon.hu - 2019. május 15.

A napokban véget ér az az országos kampány, mely „Befogadlak” címmel megismertette és népszerűsítette a nevelőszülői hivatást. Erdei Sándort, a Hajdú-Bihar Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóját arról kérdeztük, hogyan alakul megyénkben a szakma népszerűsége, és miként válhatnánk mi is nevelőszülőkké.
– A HBM Gyermi Nevelőszülői Hálózatánál több mint 180 nevelőszülős család csaknem 40 településen van jelen. Megyénkben majdnem 1700 gyermek és utógondozotti ellátott él gyermekvédelmi szakellátásban. 67 százalékuk nevelőszülőnél, 33 százalékuk lakásotthonokban, illetve más elhelyezési formában szükségleteik szerint. Elfogadott és nagyra becsült a nevelőszülők jelenléte, bár szükségesnek tartjuk még a jelenleginél is jobban ismertté tenni ezt a tevékenységet mindenki számára. Ennek érdekében tavaly egy négyrészes, a nevelőszülői vállalást népszerűsítő filmet készítettünk A lélek védelmében címmel, melyet a YouTube-on, televíziós csatornákon, illetve honlapunkon is elérhetővé tettünk. A filmekben szerettük volna a kezdeti lépésekhez szükséges ismereteket, a nevelőszülővé válás feltételeit, szépségeit, napi feladatait megmutatni megyénkben működő nevelőszülői családokon keresztül.

A szakszolgálat Nevelőszülői Hálózatánál folyamatosan várják személyesen, telefonon (06/52-310-333) vagy levélben a feladat iránt érdeklődők jelentkezését

Tovább a teljes cikkhez

 

 

Forrás: Vas Népe - 2019. május 3.

Befogadlak címmel nevelőszülői napot tartott tegnap délután a Haladás Sportkomplexumban a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei Kirendeltsége. A rendezvényen rész vett Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára is. Országosan több mint 23 ezer gyermek nevelkedik a gyermekvédelem rendszerében. Számukra, legalábbis 12 éves korukig, a nevelőszülőknél való elhelyezés lenne a kívánatos. Vas megyében ennél lényegesen jobbak a mutatók, de itt is több nevelőszülőre volna szükség. A 400 körüli, gyermekvédelmi szakellátásban részesülő gyermek közül mindössze 120-an élnek nevelőszülői családban, a hivatást vállalók száma 40 körül mozog. Pados Zsolt GYIVI-igazgató szerint évente négy-öt jelentkező akad, közülük is csak a fele marad meg a nevelőszülői hivatásnál. Ezeknek a gondoknak az orvoslására szervezik országszerte a Befogadlak napokat. A program célja, hogy a nevelőszülői hivatás fontosságára, szépségére irányítsa a figyelmet. Emellett Szombathelyen a nevelőszülős gyerkőcök egy vidám délutánt tölthettek együtt, programokkal, kézműves foglalkozásokkal, megnézhették a Haladás Sportkomplexumot is.

(Kivonat a nyomtatott változatból)

 

Forrás: Heves Megyei Hírlap - 2019. április 30.

Hetedik alkalommal rendezték meg az Aranyhíd Színjátszó Fesztivált, a pszichiátriai és szenvedélybetegek regionális találkozóját. Az eseményen Tápiógyörgyéről, Sajószentpéterről, Debrecenből, Hejőbábáról, Borsodivánkáról, Balmazújvárosból, Ludányhalásziból és a szervező intézményből léptek fel csoportok. A fesztivál szakmai konzultációval és eredményhirdetéssel zárult. A zsűri a helyi intézmény Moliere színjátszó csoportját találta a legjobbnak. Sinka Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese úgy fogalmazott, hogy ez a rendezvény felhívja a tágabb környezet figyelmét a pszichiátriai fogyatékossággal élő emberekre, erősíti a közösség odafordulását. – Az ilyen rendezvények segítik az ellátottak társadalmi elfogadását, a betegek egymással való a kapcsolatépítését. A közösségben megtalált helyük, a foglalkoztatásuk, a sikerélmények hozzájárul fejlődésükhöz – mondta Tatai Edina, a Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény vezetője.

(Kivonat a nyomtatott változatból