Powered by EverLive.net

1. állomás: Sváb Pékség (Pilisjászfalu)

A Komárom-Esztergom Megyei Integrált Szociális Intézmény székhely intézményben a fejlesztő foglalkoztatásban részt vevő pszichoszociális fogyatékkal élő személyek részére programsorozat indult, melynek célja, hogy megismerkedjenek azon nyílt és védett munkaerőpiac szereplőivel, amelyek az intézmény környezetében találhatók.

A Zsirai Műhely a Győr-Moson-Sopron Megyei Alpokalja Szociális Központ zsirai telephelyén működik. Intézményünk értelmi fogyatékkal élő lakói fejlesztő foglalkoztatás keretén belül textilből, fából, papírból készítenek termékeket. Fél évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy ezeket a szép tárgyakat a Facebook-oldalunkon is bemutatjuk, hogy megismertessük az itt folyó munkát. Az alábbi írásban a közösségi médiában szerzett tapasztalatinak olvashatók.

A diósjenői Dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon ellátottjai, dolgozói és vendégei számára ideális nap volt szeptember 9-e egy jó hangulatú kerti partihoz. Változatos nyári programokon vagyunk már túl: kisvonatos kirándulás, hajókirándulás a Duna-kanyarban, strandolás, egri művészeti fesztivál, balatoni nyaralás, szentesi speciális olimpia, sportmérkőzések, rimóci sportnap, testvérintézetek lakónapjai, szabadidőpark-látogatások, budapesti állatkerti nap és kisebb séták a környezetünkben.

A 2020-as karácsonyi vásárt a vírushelyzet értelmében az online térben tudtuk csak megvalósítani. A megváltozott feltételek ellenére sikeresen lebonyolítottuk a hagyománynak számító rendezvényt. Számos pozitív visszajelezés érkezett a munkatársaktól, valamint azt tapasztaltuk, hogy a fejlesztő foglalkoztatás során ellátottak által készülő minőségi termékek iránt egész évben nagy kereslet mutatkozik.

A Highlights of Hungary célkitűzése, hogy nagykövetei által minden évben összegyűjtsék Magyarország legkiválóbb kreatív teljesítményeit (kategóriák nélkül), nyilvánosságot teremtve a hétköznapi, általuk elismerésre méltónak tartott teljesítményeknek; erősítve az elismerés kultúráját.

A Dél-Borsodi Integrált Szociális Intézmény borsodivánkai telephelyén a fejlesztő foglalkoztatás keretein belül működik az „egyéb műanyaggyártó” csoport. Tekintettel a foglalkoztatottak kiemelkedő szorgalmára, az intézmény Fejlesztő Foglalkoztató csoportja bevezette a „Hónap dolgozója” címet, amit minden hónap végén két személy tudhat magáénak.

2021. évben a Fejlesztő Foglalkoztatási Osztály újabb képzéssorozattal készül a fejlesztő foglalkoztatást nyújtó intézmények munkatársai számára. Az általunk meghirdetett képzéstípusokra az 56 állami fenntartású fejlesztő foglalkoztató intézménytől 558 főnyi jelentkezés érkezett előzetesen. Bár a képzéseket az online térre korlátozódva tudjuk idén megvalósítani Teams alkalmazás segítségével, reméljük, hogy az előadásokkal és képzésekkel segíteni tudjuk a fejlesztő foglalkoztatásban tevékenykedő munkatársak munkáját.

A Highlights of Hungary célja, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén évente elismerjék és széles körben megismertessék a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. Idén a Vas Megyei Szakosított Otthon – Ivánc, fejlesztő foglalkoztatást végző, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában lévő intézmény is a jelöltek között szerepel. A jelölésről még többet az alábbi linkre kattintva, a februári hírmagazinban olvashat:
https://sway.office.com/adIh7QWvQzAXUm7C?ref=Link

2020. decemberében a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 7. alkalommal szervezte meg az évek óta nagy sikernek örvendő karácsonyi vásárát. A vásáron olyan kézműves termékek találnak gazdára, melyeket a fejlesztő foglalkoztatást végző intézmények ellátottjai készítenek. A személyes kontaktok elkerülése érdekében az online térre támaszkodva és a rendelkezésünkre álló technika segítségével nem kellett e népszerű hagyományt megszakítanunk. A karácsonyi vásárról a 2020. decemberi hírmagazinban olvashatnak többet az alábbi linkre kattintva:
https://sway.office.com/3yfonOsGXb3UvcCM?ref=Link