Powered by EverLive.net

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal kialakított szakmai együttműködés keretében – pályázatot hirdetett az értelmi fogyatékossággal élő emberek bentlakásos szociális intézményei lakói és munkatársai számára. A cél az volt, hogy a szakértők a pályázat segítségével összegyűjtsék azokat a módszertani megoldásokat, amelyek a koronavírus járvány miatti látogatási és intézmény elhagyási tilalom miatt a lakók bezártság érzetét enyhítették és közösségteremtő hatással voltak.

Az SZGYF Esélyteremtési Főosztálya tevékenységéről is szó volt azon a rövid megbeszélésen, amelyre április 5-én került sor Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és dr. Szőke László fogyatékosságügyi osztályvezető, az Országos Fogyatékosságügyi Tanács (OFT) titkára között a Parlamenti Szalon című rendezvényen a Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrumban.

A Parlament Vadásztermében került sor arra az ünnepségre, amelyen rangos elismerésben részesült  három  település önkormányzata. Budapest III. kerülete és  XIII.  kerülete, valamint Gyula város önkormányzata kapta idén a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) által alapított Befogadó Magyar Település Díjat. Az eseményen részt vett Benedek István Zsolt, az SZGYF főigazgatója és dr. Szőke László, a fogyatékosságügyi osztály vezetője.

Sokan emlékszünk még a világhírű amerikai film, az Esőember főhősére, aki az átlagost sokszorosan meghaladó képességekkel rendelkező,  úgynevezett „magasan funkcionáló” autista fiatalember volt. Ezért is lehetett megtanítani az önálló élet elemeire, s akár a társadalomba való beilleszkedésre.