Rókavadászat a szeretet és a barátság jegyében – Pszichiátriai betegek és fogyatékossággal élők erdei tábora

„A barát olyan ajándék, amit te adsz önmagadnak” – Robert Louis Stevenson skót regény – és esszéíró, költő örökérvényű gondolatát választották idei erdei táboruk mottójául a berzencei Szeretet Szociális Otthon munkatársai. A Szőke József vezette intézmény lakói immár 21. Erdei Barátság Táborukon vannak túl, s maguk által készített vacsorával, lecsóval búcsúztak a minap Sziágytól.

csoportkép az erdőben

A Sefag Zrt. fenntartásában működő erdei iskola területén töltött kellemes napok emléke még nem halványult el a berzencei, úgynevezett támogatott lakhatásban (TL) élőkben, illetve a drávatamási részleg lakóiban. A másféltucat résztvevő mindegyike pszichiátriai beteg és fogyatékossággal élő ellátott volt, akik régóta készültek e különleges látványt kínáló helyszínre. Ahol ég és föld összeér, s ahol a természet pazar pompájával hívogat. Nem beszélve a kerítésen túli világról, a rengetegből különös erővel feltörő szarvasbőgésről, mely életre szóló élményt kínál. Nem véletlenül mondta az egyik fogyatékossággal élő ellátott: olyan hatással volt rá az erdei séta és a magasles, hogy ő legszívesebben vadász lenne.

A nyolc mentor nemcsak a fizikumra, hanem a szívre és a lélekre is ható programarzenállal készült; olyanokkal is, amelyekben az ellátottak saját életük mozzanatait oszthatták meg társaikkal, akiknek egyik része az Aranysakál, a másik fele a Gomba csoportba tömörült. Rókavadászat is zajlott – foszforeszkáló figurákat rejtettek el a csoportkísérők – köztük terápiás és mentálhigiénés munkatársak, gondozók –, de a természet kincseivel is megismerkedhettek a táborlakók, erdőpedagógus közreműködésével. A gyűjtögető sétát követően mohából, tobozból, makkból, gombából, falevelekből, borostyánból ízléses kompozíciók születtek, melyekből alkalmi tárlatot rendeztek. S hogy hova kerültek e természetes anyagból készült, látványos munkák? Alkotóik elárulták: viszik haza az otthonban maradt barátaiknak ajándékba.

Az erdőben gyűjtött növények kézműves felhasználása

„Nappal az omnibusz tetején” – énekelték az ismert slágert átköltve többen, a traktor vontatta kiszuperált omnibuszon, az alexandrapusztai vadászház felé tartva. A tábortűz melletti hangulatot karaoke fokozta, de sokan gondolnak vissza vágyakozva arra az örömtáncra is, amely Bognár Tamás lábodi plébános – közismertebb nevén Tapsi atya – interaktív kérdezz-felelekét előzte meg. A fiatal pap a szeretet-barátság-hit hármasában válaszolt a kérdésekre, ráirányítva a figyelmet az ősi erények, a keresztény értékrend napi gyakorlatára.

Bognár Tamás lábodi plébános, mentálhigiénés szakember elmesélte: örömmel fogadta el Fritz Melinda, a berzencei TL-házak szakmai vezetőjének felkérését, és nemcsak az erdei tábor résztvevőinek, hanem neki is nagy élményt jelentett a sérültekkel való beszélgetés. Főleg a bennük élő gyermeki lelkület és tisztaság nyűgözte le, s folyamatos érdeklődésük hitről, pokolról, mennyországról. Azt is megértették: addig képtelenség szeretni Istent, amíg a mellettük élő személyeket, akik szintén Isten teremtményei, nem szeretik.

Szöveg és kép: SZGYF-Somogy Megyei Kirendeltség

(Megjelent a Somogyi Hírlap 2022. szeptember 19-i számában)