Panoráma az idő ablakaiból – Adventi tárlat ad ízelítőt a festőművész pazar életművéből

Adventi kamaratárlat nyílt hétfőn a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségén. Az Orci úti intézmény aulájában ezúttal a Székely Bertalan-díjas Kertész Sándor, a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium egykori tanárának festményei láthatók – ízelítőül egy pazar életműből.

 

A tárlat képei

A kaposvári, nyolcvanon túli festőművész Az idő ablakai című alkotásával nyitja ki múlt és jövő égi-földi tereit, s többnyire groteszk képeivel felkiáltójelként üzen kortársainak: alkotónak és befogadónak egyaránt. A kiállító művész – akinek nevéhez számos hazai és nemzetközi önálló és csoportos tárlat, somogyi művésztárbor kötődik –, mindezt fanyar eleganciával teszi; elég, ha csak a Leszállópálya című alkotását emeljük ki, de az Emlék faluról című műve előtt állva is sokunkban megfogalmazódik a befelé és felfelé tekintés egyre sürgetőbb feladata-szándéka.

A Csak előre című képének központi figurája egy virágcsokrot szorongató angyal – ezzel is ráirányítva a figyelmet áldó hatalmak oltalmában zajló életünk, küldetésünk jelentőségére. Az ünnepi kamarakiállításon rövid ismertetőt olvashatunk Kertész Sándor festőművész tevékeny életéről, több évtizedes pedagógusmúltjáról – kiemelve kedves faluját, Mezőcsokonyát, melynek elsőként lett díszpolgára. S itt olvashatunk egy régi cikket is Várnai Ágnes tollából; a Somogyi Hírlap egykori újságírója arról tudósít, hogy került be Kertész Ütközés című olajfestménye a világ legkiválóbb hetven műve közé New Yorkban.

Szöveg és kép:
SZGYF-Somogy Megyei Kirendeltség