Pályaorientációs napon vettek részt a szabolcsi gyerekek

Gyermekvédelmi gondoskodásban élő 13-14 éves fiatalok vehettek rész a rendvédelmi pályaorientációs napon, Budapesten, november 7-én. A gyerekeket immár második alkalommal látta vendégül a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás és az Országos Rendőr-főkapitányság, és több száz, középiskola előtt álló fiatal ismerkedhetett meg a rendvédelem feladataival.

palyaorient n1

Intézményünk, a Gyermekvédelmi Központ Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye második alkalommal vett részt a pályaorientációs napon, amit az Országos Rendőr-főkapitányság Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendészeti Szabadidő és Sportcentrumában szerveztek. Intézményünkből 12 gyermek/fiatal, valamint 3 fő kísérő volt jelen az eseményen.

A diákok megismerhették a tűzoltótechnikai felszereléseket, beülhettek egy tűzoltóautóba, és bekapcsolódhattak az Országos Tűzmegelőzési Bizottság interaktív programjaiba. Az ismerkedést akadályverseny-szerűen kialakított vetélkedő fűszerezte, amely során a résztvevők csapatokat alkotva pontokat szerezhettek, ha helyesen válaszoltak a megismert szakmát érintő kérdésekre. A különféle programhelyszíneken a diákok 12-15 fős csoportokban – szervezett útvonalterv szerint – megcsodálhatták a fegyverzeti eszközöket. A bűnügyi technikai és baleseti helyszín bemutatása során megismerték a helyszínen intézkedő rendőr feladatait, nyomozati módszereit, az ügyességi és sportjátékokon keresztül pedig felmérhették saját fizikai képességeiket. Gondozottjaink körében nagy sikert aratott az önvédelmi és kutyás bemutató.

palyaorient n2

A rendezvény célja az volt, hogy új távlatokat nyisson a nyolcadik osztályos, gyermekvédelemben élő gyerekeknek, segítve a pályaválasztást, és felvilágosítást nyújtva a bemutatott szakmák képzéseiről közép- és felsőfokon.

palyaorient n3

Intézményünk gyermekei/fiataljai lelkesen járták körbe a négy helyszín tizenkilenc állomását, amelyeken az elméleti ismeretek megszerzése mellett tesztelhették ügyességüket, fizikai alkalmasságukat is, és játékos vetélkedőkbe is bekapcsolódhattak. A gyerekek nagyon érdeklődőek voltak a rendezvény egész időtartama alatt, élményekkel és új tapasztalatokkal érkeztek vissza a gondozási helyeikre.


SZGYF-Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kirendeltség