Ötéves a támogatott lakhatás Berzencén – Ünnepi lakógyűlésen üzentek Brüsszelnek

Öt éve él úgynevezett támogatott lakhatásban a Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon százhúsz pszichoszociálisan sérült lakója Berzencén. Az egykori Festetics vadászkastélyból 2016-ban, ötvennyolc év után költözhettek ki az ott lakó pszichiátriai betegek a településbe integrált kilenc családi és egy apartmanházba. A kastélykiváltás egymilliárd forintos Európai Uniós és félmilliárd forintos hazai forrásból valósult meg.

 

Énekes műsor

 

A helyi művelődési házban tartott ötödik évfordulós találkozón a lakók felidézték a támogatott lakhatásra való felkészülés emlékeit, az új életformával kapcsolatos személyes elvárásaikat. A lakók őszinte hangú önvallomásokban beszéltek arról, hogy a kezdeti kívánságok miként valósultak meg az elmúlt öt esztendőben. A legtöbben az élhető környezetet, az összetartó lakóközösséget, az új baráti és érzelmi kapcsolatokat, a befogadó, kedves berzencei embereket, a munkalehetőségeket és a megélt egyéni szabadság új érzését emelték ki.

A műsor résztvevői

A berzencei polgárok támogatott lakhatással kapcsolatos érzéseit Keszericze István művelődési ház-igazgató tolmácsolta. Elmondta, hogy a lakosság félelemmel teli, vegyes érzelmekkel fogadta a kiköltözés hírét, de az elmúlt öt év bebizonyította, hogy a félelmek alaptalanok voltak. A volt kastélylakók és a falusiak között a falak leomlottak, a sztereotípiák, attitűdök, ellenérzések szertefoszlottak. Fritz Melinda szakmai vezető a dolgozók szerepének változására utalva kiemelte, hogy a tradicionális ápolás-gondozást a támogatott lakhatásban az együttműködésen alapuló segítő munka váltotta fel.

Csoportkép

Szőke József megbízott intézményvezető az Európai Bizottság azon állítására reagálva, miszerint „A támogatott lakhatások Magyarországon fogva tartási helyek”, párhuzamot vont a börtön és a támogatott lakhatás között, kiemelve a szabadság, a felelősség, és az önrendelkezés alapelvét. A lakógyűlés résztvevői felemelt ujjaikból Viktória-jelet formálva üzentek Brüsszelnek: „Mi Berzencén a támogatott lakhatást győzelemnek éljük meg nem pedig rabságnak. Ha nem hiszik, járjanak utána, szeretettel várjuk őket!” – hangzott a közös üzenet. Az ünnepi lakógyűlés a támogatott lakhatás Szeretet kórusának műsorával zárult.

SZGYF-Somogy Megyei Kirendeltség