Ne csak egy hétig figyeljünk rájuk! – A Fehér Bot Hetének ünnepi lezárása a Vakok Állami Intézetében

Mozgalmas hetet tudhat magáénak a Vakok Állami Intézete, hiszen október 10-e és 15-e között rendezték meg a Fehér Bot Hetét. A zárórendezvényt október 15-én tartották, vagyis a fehér bot nemzetközi napján. Az ünnepségen köszöntőt mondott az SZGYF képviseletében dr. Pitzné Heinczinger Mónika, az SZGYF Pest Megyei Kirendeltségének igazgatója, valamint Kanyik Csaba, a Vakok Állami Intézetének igazgatója.

pitzné

Dr. Pitzné Heiczinger Mónika az SZGYF főigazgatójának, dr. Simon Attila Istvánnak a köszönetét és elismerését tolmácsolta a szervezők felé, amikor gratulált a Fehér Bot Hetének gazdag programkínálatához. Az igazgató asszony beszédében különleges alkalomnak nevezte október 15-ét és az azt megelőző hetet. Hiszen 1964 óta az évnek ebben a szakaszában az átlagosnál nagyobb figyelem összpontosul a vakok és gyengénlátók közösségének sajátos helyzetére.

Dr. Pitzné Heiczinger Mónika felhívta a figyelmet arra, hogy hazánkban mintegy nyolcvanezer vak ember él, akik az ilyen és hasonló alkalmakon országos figyelmet kapnak: „Vak és gyengénlátó társaink ma már kétségtelenül sokkal több lehetőséggel élhetnek, mint tíz-húsz évvel ezelőtt. Ez a pozitív változás részben a technikai fejlődésnek köszönhető, részben pedig az egyre szélesebb körű társadalmi szolidaritásnak. Mi magunk is próbálunk példával szolgálni. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon belül és az intézményekben is számos látássérült munkatárs dolgozik, változatos munkakörökben, kertészként, szociális munkásként vagy irodai dolgozóként.”

Az igazgató asszony a fenntartó képviseletében hangsúlyozta: „Jó példával és hatásos kommunikációval törekszünk arra, hogy a társadalmi szolidaritás ne csupán elvek hangoztatásában és jogok deklarálásában merüljön ki, ne csupán egy napra vagy egy hétre korlátozódjon. Tennünk kell azért, hogy a lehetőségek valósággá váljanak, az érintettek pedig az általuk igényelt mértékben és módon a lehető legteljesebb életet élhessék. Ez a célunk, és ezért fogunk dolgozni a jövőben is.”

Kanyik Csaba

Kanyik Csaba, a Vakok Állami Intézetének igazgatója is köszöntötte a jelenlévőket, valamint felidézte az elmúlt hét változatos programjait, mint például a lengyel zenés délutánt, az egészségnapot, a VÁI Kupát, a történeti előadásokat és a Pest-Megyei Kutató-Mentőszolgálat munkatársainak remek bemutatóját. Kiemelte az október 12-én megrendezett Ki mit tud?-ot, amelyre vers és próza, valamint ének kategóriában lehetett nevezni. A díjakat a verseny napján adták át. Vers és próza kategóriában első helyezést ért el Borsodi Zsuzsanna, második helyezett lett Bereczk Istvánné, a harmadik helyezettnek járó díjat pedig Koller Magda vehette át. Az ének kategória első helyezettje Budai Emil, a második helyezettje Bernáth István és Batyik Roland, a harmadik helynek pedig Bartolf Zsuzsanna örülhetett.

Pitzné

Kedves Ernő átveszi az első helyezettnek járó díjat dr. Pitzné Heinczinger Mónikától

Az igazgató úr hétidéző köszöntője után dr. Pitzné Heinczinger Mónika igazgató asszony átadta a Kreatív Műhely pályázatának díjait. Minden pályázó kapott oklevelet és ajándékot, majd a helyezetteket szólították a színpadra. Az első helyezésnek járó díjat Kedves Ernő, a második helyezésnek járó jutalmat Nyírő József, a harmadik helyezett elismerését Csörgő Ibolya vehette át.

kórus

A 2018-ban újjáalakult énekkar, amely százéves kórushagyomány örököse a Vakok Iskolájában

A rendezvény egy igazán értékes koncerttel folytatódott. A műsort a Vakok Iskolájának kórusa adta hangszeres kísérettel. Repertoárjuk gazdag kínálatában Purcell, Haydn, Bárdos Lajos, Bartók Béla, Wolf Péter műveit és két vidám spirituálét is hallhatott a közönség.

kutya

A hangverseny után a résztvevők a Városligetben folytatták a jó hangulatú együttlétet, majd onnan visszatérve vakvezető kutyák bemutatóján ismerkedhettek meg a segítő négylábúakkal.

gyertyák

A délelőtt folyamán szép és hasznos kézműves termékeket vásárolhattak a jelenlévők, amelyeket mind az intézet vak és gyengénlátó ügyes kezű tehetségei készítettek.


SZGYF Központ
Fotók: VÁI, SZGYF