„Mindenik embernek a lelkében dal van” – Átadtuk „A zene mindenkié II.” pályázat díjait

Az Esélyteremtési Főosztály Ellátottjogi és Gyermekjogi Osztály második alkalommal hirdette meg „A zene mindenkié II.” című pályázatát az SZGYF intézményeiben élő ellátottjai részére. Az ünnepélyes díjkiosztóra december 12-én, kedden került sor a főigazgatóság tanácstermében. A megjelenteket Várkonyi Attila, azaz Dj Dominique üdvözölte, majd felkérte dr. Joó Arankát, az SZGYF szakmai főigazgató-helyettesét, hogy tartsa meg köszöntőbeszédét. 
zENE7
 
 
„A zene mindenkié II.” elnevezésű pályázatot az első nagy sikerére, és az intézményekből érkező pozitív visszajelzésekre tekintettel hirdették meg. A versenyt szervezők örömteli meglepetésként tapasztalták, hogy idén még több pályázat érkezett be, mint az első alkalomkor, hívta fel a hallgatóság figyelmét köszöntőjében dr. Joó Aranka:
 
 – Örömteli, hiszen mi magunk is ezeken a pályázatokon keresztül – legyen az zenei, irodalmi vagy képzőművészeti -, vagyunk szem és fültanúi az ellátottjaink sokrétű tehetségének, képességeinek és készségeinek. Tanúi annak az érzelemvilágnak, annak a csodás hangulatnak, az együtt – vagy szóló zenélés örömének, amelyeket a beküldött pályaművek közvetítenek nekünk/felénk.  És tanúi vagyunk ilyenkor annak is, hogy milyen áldozatos és szeretetteljes munkát végeznek a felkészítő kollégák a közös munka során. 
 
Zene1
 
Szakmai főigazgató-helyettes asszony beszédében utalt a pályázat mottójául választott Kodály Zoltán idézetre, mely híven kifejezi a pályázat célját is.. 
 
„A zene célja nem az, hogy ítéletet mondjunk róla, hanem hogy táplálkozzunk vele. A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem éle vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése.” 
 
– Helytálló és igaz erre a speciális területre is, ahol ellátottjaink élnek, hiszen a zene segítségével kapcsolatokat építhetnek az intézményen belül, és azon kívül is. A zene
mint nonverbális kommunikációs „eszköz” támogatást nyújt a közösségi programokon való részvételben, és megakadályozhatja az ellátottak izolációját. Terápiás hatást gyakorol fizikai, emocionális, mentális, szociális és kognitív területeken, továbbá lehetőséget teremthet a sérült funkciók fejlesztésére, illetve helyreállítására, valamint lehetővé teszi az interperszonális integrációt, így elősegítve az életminőség javulását is. A zene élményeket mobilizál, így tudatosíthatóvá teszi az elfojtott, vagy nem verbalizálható élményeket, összerendezi a ritmus segítségével a mozgást, és a közös élménnyel szocializál is. A zene, mint terápiás eszköz a szociális szféra minden ellátási területén nagy hatékonysággal alkalmazható, fogalmazott dr. Joó Aranka.
 
Zene2
 
Mint mondta, a pályázati kiírásra összesen 367 ellátott jelentkezett. Minden vármegyéből érkezett pályázat, a bíráló bizottság összesen 69 pályaművet értékelt. A részvevők közül 31 egyéni énekes és 38 intézményi zenekar, dalkör, kórus indult a zenei megmérettetésen. A versenyre az SZGYF intézményeiben működő dalkörök, kórusok, valamint egyéni énekesek és intézményi zenekarok pályázhattak 5-10 perces videófelvételekkel. A felvételek mellé csatolt bemutatkozó anyagokból a bírálók képet kaphattak arról is, hogy milyen szerepet tölt be a zene a pályázók életében, illetve hogyan járul hozzá életminőségük javításához.
 
A beérkezett pályaműveket négyfős bizottság bírálta el, és több szempontot figyelembe véve hozta meg döntését, mely alapján 3 fődíj és 5 különdíjat adnak át a mai ünnepségen. 
Dr. Joó Aranka megköszönte valamennyi pályázónak, a felkészítő kollégáknak, a bíráló bizottság tagjainak, valamint a pályázat lebonyolításában résztvevő munkatársaknak azt a segítő és áldozatos munkát, amellyel hozzájárultak a pályázat sikeréhez.  
 
Zene 3
 
Az Esélyteremtési Főosztály nevében dr. Máté János főosztályvezető Babits Mihály: A második ének című költeményének gyönyörű soraival köszöntötte díjátadón megjelenteket:
„(…) Mindenik embernek a lelkében dal van
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek./  
 
A díjakat dr. Joó Aranka szakmai főigazgató-helyettes, dr. Máté János esélyteremtési főosztályvezető, dr. Fridrich András, az Ellátottjogi és Gyermekjogi Osztály vezetője és Szekeres Pál esélyteremtési főkoordinátor adta át a nyerteseknek.
 
Zene4
 
Különdíjasok:
 
Marosán Judit, Gyönygyház Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Központ
Gold Zenekar, Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye
Nagy Károly, Ipolypart Integrált Szociális Intézmény Nógrád Vármegye
Simon Róbert, Bíborka Integrált Szociális Intézmény Hajdú-Bihar Vármegye
Bogdán Márió, Szeretet Integrált Szociális Intézmény Somogy Vármegye
 
zENE9
 
I. helyezett 
Balogh Éva, Szellőrózsa Integrált Szociális Intézmény Hajdú-Bihar Vármegye
József Attila: Bolyongok című versének zenés változatával pályázott és nyerte el a fődíjat. Nem véletlenül esett a választása erre költeményre, hiszen, ezek a sorok akár róla is szólhatnak. Éva születésétől vak, halmozottan sérült fiatal hölgy, aki négyéves kora óta él intézetben. Rendkívül tehetséges, hatéves korától énekel és játszik számos hangszeren. Többek között zongorán, szilofonon, furulyán, de kiválóan dobol. A hét minden napján gyakorol, zene számára a biztonságos menedéket jelenti, amivel folyamatosan töltődhet és örömet szerezhet másoknak is. Énekelt már Caramell-lel, a meghívásokat elfogadva fellépett idősek házában, óvodákban, különböző ünnepségeken. Jelenleg lakóotthonban él az intézményen belül, így a zenehallgatás és a gyakorlás is sokkal könnyebb számára. 
Éva fáradhatatlan, mondja Siti Edit fejlesztőpedagógus, aki 22 éve mellette van, és a díjátadóra elkísérte. 
Az első helyezésre nem számítottak, az örömük hatalmas, ez érződik minden mozdulatukon. És az összhang, ami köztük van.
 
Zene16
 
II. helyezett              
Terrakotta Zenekar, Harmónia Integrált Szociális És Gyermekvédelmi Intézmény Heves Vármegye
Taps és ujjongás kíséri az eredményhirdetést, második helyezett lett a 13 tagú egri Terrakotta Zenekar. Fiúk, lányok vegyesen, mindannyian halmozottan sérültek. A fiatalokkal Jankovics Tímea konduktor, pedagógus foglalkozik több mint hat éve. Ebben segíti őt külsősként Forgács Iván nyugdíjas zenetanár. A zenekar tagjai főleg ütős hangszereken játszanak, mint a szilofonon és a különböző dobok, de használnak csörgőket is. A szakembereknek a legnagyobb feladatott a képességeik szerinti zenejáték felosztása jelenti, hiszen sok kis részből áll össze az egész, a kész zenemű. Hogy ez olajozottan megy mi sem bizonyítja jobban, mint a zenekar 20 éves fennállása. Heti rendszerességgel próbálnak, ezek a foglalkozások nemcsak az értelmüket és a szociális képességeiket fejlesztik, hanem önbizalmat is adnak.
Fellépnek az intézményen belül, és számos meghívást elfogadva, többek közt az ÉFOÉSZ és az MSMMÉ rendezvényein is.
Most nagy az öröm, és mindannyian nagyon büszkék az elért helyezésre.
Zene15
 
III. helyezett Hevi Mentál Bend Aranyalma Integrált Szociális Intézmény Tópart Otthon Bicske
Az előző pályázat különdíjasai dobogósok lettek. Az összeszokott nyolc-tíz tagú különböző korú csapattagok hét éve zenélnek együtt. Ebben segíti őket Orosz Zoltán fejlesztőpedagógus. Heti rendszereséggel gyakorolnak, az ünnepek közeledtével pedig naponta. Jelenleg az Adventi kert című ünnepi műsorra készülnek gőzerővel.  Még számos fellépés vár rájuk ez évben, a terveik szerint az összes társintézményben fellépnek. A harmadik helyezést egy saját dallal nyerték meg, a Szeretnék cíművel. A zene mindannyiuknak sokat segít a társaskapcsolatokban és a mindennapokban. Jó érzés látni, hogy az ő örömük is határtalan.
 
Zene19
 
A díjátadón ismét volt szerencsénk üdvözölni a gyermekvédelem és a tehetséggondozás területén elkötelezett Czikora István Lászlót, a Budapesti Operettszínház művészét és mentoráltjait a Bolyai Farkas Gyermekotthonból, akik a remek műsoruk ráadásaként a jelenlévőket is megénekeltették. 
Az ünnepségen Szajkó Géza, a Magyar Állami Operaház hegedűművésze egy Bach szonátát játszott, és köszönet illeti Gáborné Jászberényi Lilian zongoraművészt, aki segített a gondozott gyermekek felkészítésében.
 
SZGYF Sajtó

 

Kapcsolódó témák:

esélyteremtés