Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (a továbbiakban: Főigazgatóság) ebben az évben kiemelt figyelmet fordít a fogyatékossággal élő illetve megváltozott munkaképességű (a továbbiakban: megváltozott munkaképességű) személyek foglalkoztatására a társadalmi felelősségvállalás jegyében.

 

Illusztráción, egymásba illő puzzledarabkák

Ennek keretében Dr. Dorogi Rajmund főigazgató-helyettes úr felkérésére 2021. szeptember 29-én megalakult a központon belül egy munkacsoport, amelynek tagjai különböző szakterületeket képviselnek. A munkacsoport tagja az augusztus hónapban felvett, a foglalkoztatást közvetlenül támogató Nagy Lejla rehabilitációs mentor is, aki a Személyügyi Főosztály Humánpolitikai Osztályán dolgozik. A munkacsoport feltérképezte a jelenlegi foglalkoztatási gyakorlatot, kijelölték megyei szinten a kapcsolattartó kollégákat és meghatározták a megyékre, illetve a központra vonatkozó foglalkoztatási célokat.

Ezen célok elérése érdekében a kapcsolatfelvétel és a szoros együttműködés megkezdődött az EFOP-1.1.1-15 „Megváltozott munkaképességű emberek támogatása”, valamint az EFOP-1.9.3-VEKOP-17 „A foglalkoztatási rehabilitáció szakmai folyamatainak fejlesztése” kiemelt projekttel, továbbá a rehabilitációs hatóságokkal. Az EFOP-1.1.1-15 projekt keretében előre láthatóan több, mint harminc személy foglalkoztatása valósulhat meg a konvergencia régiókban, 2022. május 31-ig bértámogatással, azt követően pedig a Főigazgatóság költségvetésének terhére.

A Főigazgatóság többféle foglalkoztatási formára és pozícióra is nyitott, nem szegregáltan kezeli a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását, azonban nagy számban a működését támogató, hivatali kisegítő pozíciókra keresi a munkavállalókat.

Az SZGYF épülete kívülről

A Főigazgatóság egy tíz pontból álló kedvezménycsomaggal kívánja a jelenlegi, továbbá a későbbiekben felvett, megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását támogatni és elősegíteni. A kedvezmények között megtalálhatók többek között a munkaidőre, szünetre, otthoni munkavégzésre, továbbá az akadálymentesítésre, érzékenyítésre vonatkozó rendelkezések, valamint a rehabilitációs mentor vezette érdekképviseleti fórum is, ahonnan a Főigazgatóság várja a közvetlen visszajelzéseket és javaslatokat az érintettektől.

A Főigazgatóság hisz a társadalmi szerepvállalás fontosságában, és abban, hogy az államigazgatási szerveknek a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásban példát kell mutatniuk. A Főigazgatóság mint intézményfenntartó is kiemelten fontos, hogy részt vegyen a foglalkoztatásban. Várhatóan több helyszínen is a fenntartott intézmények ellátottjai közül állnak munkába a kollégák. Ez nagy előrelépés a foglalkoztatottak és a Főigazgatóság életében egyaránt. A foglalkoztatási célkitűzés megvalósításának keretében az első, megváltozott munkaképességű személy november 15-én kezdte meg munkaviszonyát a központban. Év végéig folyamatosan lépnek be a Főigazgatósághoz az új kollégák.

Esélyteremtési Főosztály
Fejlesztő Foglalkoztatási Osztály

Kapcsolódó témák:

esélyteremtés