Láss, hogy ők láthassanak! – Szemészeti szűrésen a gyermekotthonok lakói

Térítésmentes látásvizsgálaton és szemészeti szűrésen vehetnek részt, szükség esetén szemüveget is kapnak az állami gyermekotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekek – jelentette be a Magyar Látszerész Szövetség elnöke Fonyódon a Somogy Megyei II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthonban rendezett sajtótájékoztatón. A projektnek nagy a szerepe a tanulási nehézségek leküzdésében, mert a megfelelő optikai korrekció látványos életminőség-javulást hoz, nagyban ellensúlyozhatja a diszlexia, diszgráfia negatív hatását is.

 

A résztvevők

Szabadi Zsolt, a Láss, hogy ők láthassanak! elnevezésű – a szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, civil szervezetek és magánszemélyek összefogásával életre hívott – program első állomásán, a Somogy Megyei II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthonban azt mondta: a jövő évben Déván, Böjte Csaba védenceinél véget érő kezdeményezés egy-másfél évig tart, a gyermekotthonokban 8 ezer, a nevelőszülőknél további mintegy 20 ezer gyermeket érint. – A tapasztalatok alapján a látás tekintetében a lakosság fele szorul valamilyen optikai eszköz használatára, a gyermekotthonok lakóinál 20-30 százalékos aránnyal kalkulálunk – jegyezte meg a szövetség elnöke.

Fülöp Attila

Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: a gyermekvédelem akkor lehet sikeres, ha az közös ügy; ha abban az állam, a gazdálkodó és civil szervezetek, az egyházak közös felelősségnek érzik, hogy a nem vér szerinti családjukban felnövő gyerekek sorsa nem lehet közömbös a nemzetnek. Hozzátette, a kormány azon dolgozik, hogy megpróbálja gyermekközpontúvá tenni a gyermekvédelmet. Ennek részeként erősíti a nevelőszülői hálózatot, keresi és támogatja a külső szereplők együttműködését. Szeretnénk, ha a most induló látásjavító programból előbb-utóbb egy mentorprogram is lenne, lehetőséget kínálva a látszerész szakma megismertetésére a gyermekek körében – jegyezte meg.

Prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az eseményen levetített videóüzenetében hiánypótló projektnek nevezte a Láss, hogy ők is láthassanak! programot, amelyben „politikus, civil, művész, és orvos a tudásának legjavát nyújtva minden lehetőséget megragad egy közös ügyért, a gyermekek látásának javításáért”. A gyermekeknél az időben elvégzett látásellenőrzés, a megfelelő optikai korrekció látványos életminőség-javulást hoz, nagyban ellensúlyozhatja a diszlexia, diszgráfia negatív hatását is – mutatott rá.

Farkas Lászlóné

Farkas László Nándorné, az 1949 óta működő Somogy Megyei II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon igazgatója a program fontosságát érzékeltetve kiemelte: „ha a gyermekek szeme nincs rendben, a tanulásuk sem lesz”. Móring József Attila (KDNP), a térség országgyűlési képviselője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a projektnek nagy a szerepe a tanulási nehézségek leküzdésében.

Hajnal Gabriella

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke azt hangsúlyozta, hogy a program által lehetővé tett vizsgálatokra minden gyermeknek minél korábban szüksége van a „tanulási lemaradás” megelőzése érdekében.

Egy kislány vizsgálat közben

Távlati cél, hogy a program által biztosított vizsgálatokon a nevelőotthonokban és a nevelőszülőknél élő gyermekek után minden magyarországi iskoláskorú gyerek részt vehessen – fűzte hozzá a sajtótájékoztatóval egybekötött projektindítón, melyet a gyermekotthon lakói versekkel, dalokkal, táncokkal színesítettek.

A Sonline cikke nyomán

Fotó: Molnár Gergő és Muzslay Péter