Kiállítás és vásár a Szivárvány Integrált Szociális Intézmény alkotóinak műveiből Lentiben

A Lenti Városi Könyvtár adventi programsorozatának részeként mutatták be a Szivárvány Integrált Szociális Intézmény magyarszerdahelyi és bázakerettyei lakóinak alkotásaiból álló „Művészet és terápia” című kiállítást.

Gyurics Réka, az SZGYF Zala Vármegyei Kirendeltségének szociális referense

A tárlaton a művészetterápiás és fejlesztő foglalkozásokon készített kerámiákat, festményeket, fotókat, szőtteseket, kosárfonatokat és dísztárgyakat tekinthették meg az érdeklődők.A kiállítás mellett lehetőség volt arra is, hogy az érdeklődők megvásárolják a lakók által készített egyedi, kézműves termékeket. A megnyitón Horváth László polgármester mondott köszöntőt, kiemelve, hogy a kiállított munkák – amellett, hogy tükrözik az alkotók érzelmeit, technikai tudását – egy-egy történetet is elmesélnek.

Ezután Gyurics Réka, az SZGYF Zala Vármegyei Kirendeltségének szociális referense nyitotta meg a tárlatot. Elmondta, hogy az esemény a művészi élményen túl a helyi közösségeket közelebb hozza a szociális ellátórendszerhez, a fogyatékossággal vagy pszichés betegséggel élőkhöz, valamint ezek az alkalmak lehetőséget adnak, hogy bemutassák az intézmények falai között zajló szakmai munkát, illetve lakóik tehetségét.

A lakók kézzel készített termékei

A Szivárvány Integrált Szociális Intézmény tíz településen, 22 ellátási helyszínen több mint 400 férőhellyel rendelkezik. Az intézmény fogyatékossággal élő személyeket és pszichiátriai betegségben szenvedőket lát el különböző formákban. A kiállításon megtekinthető alkotásokat a terápiás és fejlesztő foglalkozásokon készítették el az ellátottak. A termékek egyediségükkel bárhol megállják a helyüket.

A kiállítás megnyitója

Végül az alkotásokat és az alkotók munkásságát Tompagábor Kornél rendező, a Kvártélyház Szabadtéri Színház igazgatója méltatta, aki a bázakerettyei intézményben az ellátottak 24 fős színjátszó csoportját vezeti. A kiállítás január 2-ig tekinthető meg.

Zala Vármegyei Kirendeltség