„Katonának lenni kötelezettség és érdem is”

Beszélgetés dr. Liebmann Katalin tartalékos őrnaggyal

Dr. Liebmann Katalin önkéntes műveleti tartalékos őrnagy az SZGYF Projektirányítási Főosztályán kommunikációs referensi feladatokat lát el. Amikor megérkezett a Főigazgatóságra 2019 decemberében, sokaknak ismerős lehetett, ugyanis hosszú tévés múltat tudhat maga mögött. Személye nem csak emiatt érdekes, hanem azért is, mert az SZGYF kormánytisztviselői közül talán az egyetlen hölgy, aki önkéntes tartalékos katonai szolgálatot is ellát. Interjúnkat akkor készítettük vele, amikor éppen határszolgálatból érkezett vissza. 

Liebmann Katalin katonaként

Hogyan lett az ország egyik kedvenc televíziósából kormánytisztviselő. Önt azért talán még ma is mindenki a műsoraiból ismeri?

2003 óta vagyok köztisztviselő, illetve kormánytisztviselő. Általában kommunikációval foglalkoztam a Főpolgármesteri Hivatalban, kerületi önkormányzatnál, vidéki nagyváros önkormányzatánál. Kezdetben a Magyar Televíziónál külsős munkatársként dolgoztam, amiről tudni kell, hogy akkoriban még nem volt versenytársa. Egy televízióadó volt, egy híradóval, így aztán esténként potenciálisan 4,5 millió néző kapcsolhatott a hírekre. Akkor ez volt a fő hírforrás. Ma már mit nem adnának az ilyen nézettségért!

Akkor az ismertsége is ezzel a számmal arányosan, nagyon magas lehetett.

Valóban, mindenhol felismertek, volt olyan, aki annyira megörült a személyes találkozásnak, hogy ezt kihasználva megkért, hogy hadd húzza meg a hajam, hogy megbizonyosodjon, hogy nem paróka. Később az Echo Televízióban dolgoztam, reggeli műsort, híradót vezettem, majd önálló műsort kaptam „Bírósági történetek címmel, amit jogi végzettségem és büntetőjog iránti érdeklődésem miatt nagyon élveztem. Kilenc évadot ért meg a műsor.

Ennek a végén köszönt el úgy, hogy: „Az igazság ideát van!”

Igen, mert az X akták mottója volt, hogy az igazság odaát van, utalva a megismerhetetlen paranormális jelenségekre, míg a büntetőjog pont az ellenkezőjéről szól, arról, hogy ki kell derülnie az igazságnak és felelősségre kell vonni az elkövetőket. Ezért választottam ezt a variációt műsorom mottójául. Számomra a Büntető Törvénykönyv a szakmai szentírás, szeretem a következetességét, a kristálytiszta logikáját és a belőle tükröződő rendet.

Akkor a rend szeretete hozta az életébe a katonai szolgálatot is?

Itt nagyobb kötelékre is szükség volt. Ha egyszerűen akarok fogalmazni, akkor a hazaszeretet és az elhivatottság a lényeg. Ezek az értékek motiváltak, amikor önkéntes műveleti tartalékos honvédnak jelentkeztem. „Honvéd” – szép szó, ugye? Nemzetté válásunk idejéről, a reformkorból ered, először Kisfaludy Károly használta a szót egyik versében, és innen lett később a szabadságharc katonáinak a neve: honvéd. Ez a szó hűen kifejezi azt a feladatot, amit a modernkori magyarországi katonapolitika vall, amely a haza, a hon védelmét tartja szem előtt.

Ha jól tudom, főtiszti rendfokozata van, őrnagy.

Igen, a rendfokozatok a végzettségtől és beosztástól függenek a tartalékos állománynál is. A tartalékos katona, ha civil foglalkozása van, behívóval vonul be a kijelölt feladat ellátására. A koronavírus idején több hónapig úgynevezett „covid-kórházi” feladatot láttam el több száz bajtársammal együtt. Az oltópontokon a kórházakban a betegirányítást segítettük. De voltam honvédelmi táborban is, amit középiskolás diákok számára szervez a honvédség. Nagyon népszerűek ezek a táborok, lehet, hogy a fiatalok is szeretik a rendet? A Magyar Honvédség szerepet vállal az illegális migráció megakadályozásában is. A határsávon feladatot ellátó rendőrök, határvadászok megerősítését látja el fegyveres járőri tevékenységgel. Éppen innen érkeztem most haza. Tudnia kell mindenkinek, hogy az illegális migráció folyamatosan jelen van a határon, napi szinten akár több száz feltartóztatás is történik és a kerítés, valamint a határőrizetben részt vevők nagyon fontos szolgálatot látnak el a haza érdekében.

Mit üzenne azoknak, akik fontolgatják, hogy tartalékos katonai szolgálatra jelentkeznek?

Azt, hogy ne habozzanak! Tizennyolc éves kortól nyugdíjazásig bárki jelentkezhet, aki büntetlen előéletű magyar állampolgár. Katonának lenni kötelezettség és érdem is egyben. A Magyar Honvédség Szolgálati Szabályzata ide illő szavait említeném: „a katona fegyelmezett, becsületes, őszinte, és bátor, a Haza iránti hűség és áldozatkészség vezérli feladatai teljesítésében”. Azt pedig én teszem hozzá, hogy igazán érdem eszerint élni.

LK.jpg

Képek: saját fotók

SZGYF Sajtó