Ingyenes mentálhigiéniás szolgáltatást indít az UNICEF Magyarország

Új, ingyenes mentálhigiéniás szolgáltatást indít a gyermekvédelem munkatársai számára az UNICEF Magyarország. A szakemberek a koronavírus járvány alatt is ellátják fontos feladataikat, gyermekotthonokban, nevelőszülői hálózatokban dolgoznak a családjukból kiemelt gyerekekért. Teszik mindezt egy rendkívül nehéz időszakban, amikor az intézményekben szigorú kijárási tilalom van érvényben és az eleve traumatizált gyerekek beláthatatlan ideig nem találkozhatnak a családjukkal.

Miközben az UNICEF globális szinten harcol a koronavírus terjeszkedése és negatív hatásai ellen, az UNICEF Magyarország helyi szinten küzd a nehéz helyzetben lévő gyerekekért, családokért, valamint az őket támogató szakemberekért. A szervezet felmérte a gyerekekért dolgozó intézmények igényeit és folyamatosan szállítja számukra a fontos eszközöket, védőfelszereléseket, tartós élelmiszereket, számítástechnikai felszereléseket.
A mentálhigiénis szaktanácsadás a szakembereknek és – általuk – a gyerekeknek nyújtott segítség egy újabb formája.
„Fontos, hogy a túlterhelt, nagy stressz alatt, a kiégés veszélye mellett munkájukat végző gyermekvédelmi szakemberek is kapjanak mentális támogatást és a napi stresszt, a megélt nehézségeket egy szakmailag konstruktív csatornába tereljék.” – mondta Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország Gyermekjogi szakértője.

Az UNICEF Magyarország felkérésére több szakember is vállalta, hogy szaktudásukat ingyenesen a gyermekvédelmi szakmában dolgozó munkatársak rendelkezésére bocsátják, a maguk lehetőségeivel így segítik őket ebben a kihívásokkal teli időszakban. Az ingyenes szaktanácsadásra jelentkezhet minden gyermekvédelemben dolgozó kolléga a 06-80-442-226-os ingyenes számon hétköznap 10:00–18:00 között. Itt az UNICEF Magyarország munkatársa fogadja a hívásokat, röviden megbeszélik, hogy milyen jellegű támogatásra tart igényt a jelentkező és összekapcsolja a megfelelő szakemberrel. Egy-egy alkalom jellemzően 45 perces beszélgetést jelent, a helyzettől és kapacitástól függően 1-5 alkalomra van lehetőség. Indokolt esetben a konzultációk száma bővíthető. A jelentkezőket a szervezet az önkéntes szakemberek kapacitásának megfelelően tudja fogadni. Az UNICEF Magyarország kezdeményezését a Magyar Szupervizorok és Szupervizor-Coachok Társasága is támogatja.
„Régóta tervezzük azt, hogy a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek munkáját, szakmai fejlődését támogassuk. Ez a program komplex segítséget tud biztosítani a járvány ideje alatt.” – mondta Sebhelyi Viktória, az UNICEF Magyarország advocacy vezetője.

Forrás: vg.hu

Fotó: UNICEF