Húsvétvárás Baranyában – látogatás a Zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban

A húsvét és a hímestojás elválaszthatatlan fogalmak. Főként faluhelyen, de a városban élők döntő többségénél is az ünnephez hozzátartozik a hímestojások készítése, vásárlása, ajándékozása.

Zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum

Ilyentájt a Zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban is megélénkül az élet; immár 18. éve tartó hagyomány a Nagyhét programsorozat, amelynek célja, hogy népszerűsítse a tojásdíszítést, és nem utolsó sorban a látogatók ünnepre hangolódását segítse.

A Virágvasárnapon tartott nyitórendezvényre a Gyermekvédelmi Központ Baranya Vármegye intézmény Tücsök Különleges Lakásotthonának lakói is ellátogattak. A rendezvényen nemcsak a kiállított műtárgyakban gyönyörködhettek, hanem nyomon követhették azt is, hogy hogyan lesz a természetes tojásból díszes remekmű. Megismerhették a díszítő módszerek folyamatát, a tojásírás fortélyait pedig a gyakorlatban is kipróbálhatták. A „Hímestojás Szeretteinknek” program keretében szakértő kezek, neves tojásfestők segítették az alkotások létrejöttét. Aki nem vállalkozott sajátkezű festésre, annak is lehetősége volt ajándékot választani szeretteinek.

Nyomon követhették azt is, hogy hogyan lesz a természetes tojásból díszes remekmű.

Sok egyéb program is színesítette a napot, a gyermekek hagyományos locsoló versekkel, illetve szebbnél szebb hímestojás-mintákat ismertető játékokkal is megismerkedhettek.

 Megismerhették a díszítő módszerek folyamatát, a tojásírás fortélyait pedig a gyakorlatban is kipróbálhatták.

Az ünnepvárás jegyében tett kirándulás után neveltjeink sok-sok élménnyel gazdagodva, saját készítésű, kézzel festett tojásokkal tértek haza.

Baranya Vármegyei Kirendeltség