Hit és harc a szabad nemzetért – Március 15-i ünnepi megemlékezés Szolnokon

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulója alkalmából több helyszínen tartottak ünnepi megemlékezést és koszorúzást Szolnokon. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége nevében Kiss Róza igazgató asszony, Árvai Jánosné, a Szervezetirányítási Osztály osztályvezetője és Háda Menyhért, a Fejlesztési és Működtetési Osztály osztályvezetője két helyszínen helyeztek el koszorúkat tisztelegve a hősök emléke előtt.

Zászlós felvonulás

Az ünnepi műsorban közreműködött a Légierő Zenekar Szolnok, a Tisza Táncegyüttes, a Magyar Szablyavívó Iskola, illetve lovasbemutató színesítette a programot. Az egyházi megemlékezést Gáspár István római katolikus plébános tartotta. Az ünnepi beszéd és a történelmi zászlók bemutatását követően az emlékezés és tisztelet koszorúit helyezték el.

Az 1848–49-es szabadságharc a magyar nemzet történetében a társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el a sikeres katonai ellenállásig. A szabadságharc csatái közül fontos kiemelni a szolnokit. 1849. március 5-én a Szolnok és Abony között vívott csatában Damjanich János seregei vereséget mértek az osztrák hadseregre. A szolnoki diadallal a Tisza valamennyi átkelője a magyar csapatok kezére került. A magyarság az igazán nagy, sorsfordító kihívásokkal mindig összefogva tudott eredményesen megküzdeni. A nemzetté válás ünnepe március 15-e, a nap, amikor egységes nemzetként gondolkodott és cselekedett a magyarság. Szolnokon több helyszínen tartottak ünnepi megemlékezést és koszorúzást.

Kiss Róza és Árvai Jánosné

Március 11-én a Damjanich János Múzeum – Damjanich-domborműnél a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége nevében Kiss Róza igazgató asszony és Árvai Jánosné, a Kirendeltség Szervezetirányítási Osztály osztályvezetője helyezet el koszorút, tisztelegve a hősök emléke előtt.

A Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója
Március 15-én a városi megemlékezés ünnepi műsorában közreműködött a Légierő Zenekar Szolnok. Előadásában hallhattuk a Himnuszt. A Magyar Szablyavívó Iskola színvonalas bemutatóját követően díjátadóra került sor.

Gáspár István

A méltón népszerű lovasbemutató után egyházi imát mondott Gáspár István római katolikus plébános.

Szalay Ferenc
„A magyar nemzet büszke, akaratos, összetartó, a magyar nemzet olyan erő, mely példát állít a szomszédai, de talán egész Európa előtt is. Egy nép, mely fegyvert ragad, harcba indul, ha úgy hozza a szükség, ugyanakkor a békét, a biztonságot mindennél előbbre valónak tartja. A békét és biztonságot, melyet minden körülmények közt meg kell őriznünk!” – mondta a városi megemlékezésen ünnepi beszédében Szalay Ferenc, Szolnok megyei jogú város polgármestere.A táncegyüttes bemutatója

„Felvirradt…” – a Tisza Táncegyüttes ünnepi műsorát követően megemlékezést tartottak a magyar zászló és címer napjáról. A Országgyűlés 2014. december 16-i ülésnapján elfogadott és december 17-én határozatába foglalt döntésével március 16-át a magyar zászló és címer napjává minősítette.

Háda Menyhért

A Kossuth téren a Városháza falán lévő Kossuth-emléktáblánál Háda Menyhért, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltség Fejlesztési és Működtetési Osztály osztályvezetője helyezte el a tisztelet koszorúját.

Emlékezzünk tisztelettel az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra, és annak hőseire.


SZGYF- Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége