Gondoskodó otthont adni – magyar-török együttműködés a gyermekvédelemben

„Kulcsfontosságú kérdés a következő generációk jövőjéről való gondoskodás és a gyermekek jogainak biztosítása.” – hangzott el a török ombudsman budapesti látogatásán, amelynek során Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára és Cséplőné Gönczi Veronika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakmai főigazgató-helyettese a Belügyminisztérium konferenciatermében fogadta Yahya Akmant, Törökország emberi jogok biztosát és szakmai stábját.

A török és a magyar delegáció

Csizi Péter helyettes államtitkár a tanácskozás elején kiemelte, hogy „a világ minden táján meghatározó kérdés a következő generációk jövőjéről való gondoskodás és a gyermekek jogainak biztosítása.” A török ombudsman ezután bemutatta magyar kollégáinak a gyermekvédelemben elért legnagyobb törökországi sikereket. Elmondása alapján hazájában hatalmas energiát fektetnek a gyermekjogok széleskörű terjesztésébe, mivel megismerésük garancia is lehet a betartásukra. A rövid prezentáció után megkérte magyar kollégáit, hogy mutassák be a hazai gyermekvédelem helyzetét.

Cséplőné Gönczi Veronika

Sidlovics Ferenc, az SZGYF Gyermekvédelmi Intézményirányítási Főosztályának vezetője hangsúlyozta, hogy az állam minden lehetőséget igyekszik biztosítani az állami gondoskodásban élők számára ahhoz, hogy sikeres és teljes életet élhessenek. A magyar állam többek között ezért is támogatja a lakásotthon programot, amelyben a gyermekeket kisebb közösségekben helyeznek el, s amelyek dinamikája a leginkább hasonlít egy család működéséhez. Hozzátette, hogy 1991-ben Magyarországon egyhangú többséggel fogadták el a gyermek jogairól szóló törvényt, amelynek három alapelve, a részvétel, a védelem és a megelőzés triumvirátusa. Mindez korát megelőzve biztosította a gyermekek jogait.

SZGYF Központ