Csepel tovább jeleskedik a fogyatékossággal élők pártfogásában

A fogyatékos emberek nemzetközi világnapja alkalmából immáron hetedik alkalommal látta vendégül a kerületben fogyatékkal élőket a csepeli önkormányzat a volt ÁMK tornacsarnokában, december 3-án.

A vendégeket Borbély Lénárd polgármester és Szuhai Erika önkormányzati képviselő, a Szociális, Egészségügyi és Fogyatékosügyi Bizottságának elnöke köszöntötte. Az eseményen megjelent Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi felzárkóztatásáért felelős miniszteri biztos, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármester, Czibik Norbert, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ) elnöke, dr. Szeles Gábor jegyző, Tóth János tankerületi igazgató, Gajdócsi Nóra, a Mészáros Jenő Óvoda, Általános Iskola és EGYMI intézményvezetője, Nagyné Kovács Tímea, a HSZI intézményvezetője, Papp Andrea, a Megváltozott Munkaképességű Munkavállalókat Foglalkoztató Műhely üzemeltetője. Németh Szilárd és Tapolczai Gergely országgyűlési képviselők levélben fejezték ki jókívánságaikat a résztvevőknek.

A Nagy Imre Általános Iskola és AMI három tanulója verses műsorral kedveskedtek az érdeklődőknek. Borbély Lénárd polgármester gratulált Keller Mártonnak, az intézmény szegregált autista csoport 7. osztályos tanulójának a Csepel büszkesége kitüntetéshez. Szuhai Erika köszöntőjében elmondta: az ENSZ kezdeményezésére életre hívott fogyatékos emberek nemzetközi napján az egész világon arra hívják fel a figyelmet,hogy hogyan élnek embertársaink és családtagjaik, milyen problémákkal találják szembe magukat mindennapjaikban. Minden egészséges ember példát meríthet elszántságukból, tenni akarásukból, küzdelmeikből – hangsúlyozta.
Erről itt Csepelen sem feledkeznek meg, hiszen az évről évre tartott rendezvényekkel ráirányítják a legfontosabb feladatot arra, hogy a lehető legtöbb segítséget megadják a fogyatékos embertársaknak a mindennapok elviseléséhez, a problémák leküzdéséhez. Mindehhez folyamatos önzetlenségre, szeretetre, nagy odafigyelésre van szükség – emelte ki beszédében a rendezvény háziasszonya.    Borbély Lénárd polgármester beszédében kiemelten megköszönte Szuhai Erika lelkes munkáját, majd beszámolt az elmúlt időszakban végzett tevékenységekről. Ismertette: az önkormányzat kiemelt feladatának tartja a fogyatékossággal élő csepeliek támogatását, egy élhető és szerethető kerület megteremtését. A Csepeli Városgazda üzemeltetésébenkülönálló műhelyt alakítottak ki, ahol ma már több mint 70 megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak. 2017-ben országos szinten is egyedülálló integrált tornaparkot és játszóteret adtak át a Simon Bolivár sétányon. 2018-ban az ÉFOÉSZ együttműködésével közösen, az országban elsőként megnyílt az értelmi fogyatékos emberek életvitelét segítő önálló életvitel centrum. A polgármester beszámolt arról, hogy a városvezetés kétszer is elnyerte a Fogyatékosság-barát Munkahelydíjat, amely kitüntetéssel a kerület szociális intézménye, a HSZI szintén büszkélkedhet. Továbbá elmondta még, hogy a polgármesteri hivatalban az akadálymentesítési lehetőségeket megteremtették, s érzékenyítő tanfolyamot is tartanak az óvodákban a gyerekeknek például a látásról és a hallásról.      

Szekeres Pál, aki büszkén vállalja fogyatékosságát arról beszélt, hogy élete mindennapjait átszövi állapota, de ha megfelelő a környezet és megfelelően befogadóak a szívek, megfelelő akadálymentesség van a lelkekben és épületekben is, akkor a fogyatékkal élők mindenhez lehetőséget kapnak. Mint mondta, ezek a dolgok közösen működnek, mindig lesz feladat. Sorstárait pedig egyéb képességeik megmutatására bíztatta.
Czibik Norbert elmondta: egy társadalom alapvető fokmérője, hogy miként viszonyul azokhoz, akik valamilyen hátránnyal, tartós betegséggel vagy fogyatékossággal élnek, mennyire veszik figyelembe véleményüket a róluk szóló döntések meghozatala során. Magyarországon 1998 óta törvény rendelkezik a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségükről. Számos pozitív intézkedésnek köszönhetően az elmúlt években csaknem kétszázezer fogyatékos és megváltozott munkaképességű ember dolgozik a támogatott foglalkoztatásban vagy nyílt munkaerőpiacon – tette hozzá.
Gyene Piroska örömét fejezte ki arról, hogy újra találkozhatott a csepeliekkel. Külön gratulált Szuhai Erikának áldozatos munkájáért és a városvezetésnek, hogy az elkezdett munkát tovább folytatják a kerület élhetőbbé tételével a fogyatékos lakók számára.

Németh Szilárd levélben köszöntötte a fogyatékossággal élőket. Mint írja, Magyarországon több mint 600 ezerre tehető a fogyatékossággal élő honfitársak száma, s a magyar kormány elkötelezett életminőségük javításáért. Idén 1,114 milliárd forintot fordítottak 13 érdekvédelmi és civil szervezet támogatására. Januártól bevezették a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege 2022-ig folyamatosan emelkedik. Kiemelte a négy milliárd forintos támogatással megvalósult interkommunikációs akadálymentesítési pályázatot, amely közel ezer fogyatékossággal élő embernek teszi könnyebbé az életét.

Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő levelében szintén a szülősegítő pályázatra és az interkommunikációs akadálymentesítési projekt megvalósulását emelte ki. Az elmúlt években a vakok és gyengénlátó személyek önálló életvitelére támogató központokat hoztak létre, illetve a meglévőket felújították. Fontosnak tartja, hogy a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási aránya 18 százalékról 42 százalékra nőtt 2010-2019 között.

A köszöntések után Gallusz Niki, a Madách Színház színművésze és zenésztársai válogatást adtak elő az Abba együttes slágereiből. Végül vacsorát szolgáltak fel a jelenlévőknek.

Szöveg és képek forrása: www.csepel.hu 
 

Kapcsolódó témák:

esélyteremtés