Fejlesztő foglalkoztatáson át vezet az út az össznépi lakomához

A diósjenői Dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon ellátottjai, dolgozói és vendégei számára ideális nap volt szeptember 9-e egy jó hangulatú kerti partihoz. Változatos nyári programokon vagyunk már túl: kisvonatos kirándulás, hajókirándulás a Duna-kanyarban, strandolás, egri művészeti fesztivál, balatoni nyaralás, szentesi speciális olimpia, sportmérkőzések, rimóci sportnap, testvérintézetek lakónapjai, szabadidőpark-látogatások, budapesti állatkerti nap és kisebb séták a környezetünkben.

Bográcsban készül az ebéd

A lakók napja elnevezésű rendezvény nagy hagyományokkal rendelkező, várva-várt ünnep az intézmény életében. A dolgozók és a lakók közösen készülnek erre a napra, amikor minden és mindenki a helyére kerül és együtt, egyként mozdul. A fejlesztő foglalkoztatásban munkálkodó parkgondozók már hetekkel az ünnepség előtt előkészítik a focipályát a sportrendezvényekre, és a park egy részét a főzőversenyhez. A kertészetben dolgozó ellátottak gondosan nevelgetik a főzőverseny fő alapanyagait: a paprikát, paradicsomot, hagymát. Egy fűthető üvegházzal és két fóliasátorral rendelkezünk, amelyekbe a magról nevelt palántákat ültetjük. A paprikát a fóliasátrakban, a paradicsomot szabadföldbe palántázva termesztjük. Kertészetünknek legfőbb profilja jelenleg az idénynek megfelelő zöldség- és virágpalánták nevelése, értékesítése és termelésbe vonása. A lakók napján a lecsófőzéssel ezt az egész éves munkát tudjuk méltókép megünnepelni.

Az ellátottak megtekintik a műsort

Az első lakónapot a közös főzés öröme hívta életre. Körülbelül tíz évvel ezelőtt annyi paradicsom és paprika termett a kertészetben, hogy mindet nem tudtuk értékesíteni és még a téli befőzéshez is soknak bizonyult az alapanyag. Így jött az ötlet, főzzünk bográcsban lecsót. És ha már főzünk, akkor kössük egybe egy kis mulatsággal és hívjunk meg vendégeket is, akikkel együtt mulathatunk. A közös lecsófőzés során kiderült, hogy mindenki máshogy ízesíti és készíti el a lecsót. Ezért gondoltunk egy merészet, és a következő évben főzőversenyt hirdettünk, ahol mindenki a szája íze szerint készíthette el az ételt. A verseny fődíja egy „arannyal” bevont fakanál volt, ami azóta is évről-évre vándorol a győztes csapatok között. Így alakult ki Diósjenőn a lakónap és a hozzá fűződő aranyfakanál főzőverseny.

Az idei lakónapon a megnyitó beszédek után a Dália Dalárda és a Gaudate jelnyelvi kórus műsorát egy nagyszerű, hangulatos koncert követte. A koncert alatt elkezdődött, a fejlesztő foglalkoztatás parkgondozói által szépen karbantartott és előkészített helyen, az aranyfakanál főzőverseny. A nyertes egy teljes évig lehet büszke birtokosa a díjnak. A meghívott intézmények általában lecsófőzéssel mérik össze tehetségüket, de idén került a bográcsba székelykáposzta és pásztortarhonya is. Az öt csapat közül idén a diósjenői intézmény szakácsai és a fejlesztő foglalkoztatásban dolgozó konyhai kisegítő munkatársak kerültek ki győztesen, hagyományos lecsójukkal. Így visszakerült egy évre az ereklye a szülőhelyére, ahol a főzőverseny résztvevői, szurkolói, lakók, dolgozók, vendégek közösen fogyasztották el a körülbelül száz kilogrammnyi lecsót, és kóstolhatták meg a többi intézmény bográcsban főtt egyéb finomságait.


Dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon

Kapcsolódó témák:

Fejlesztő foglalkoztatás