Egy új haza és egy új élet kapujában – Állampolgársági esküt tett két utógondozott fiatal

Két magyar állampolgárral gyarapodott országunk 2022. június 16-án. Aslami Hamide és Mohammady Kabeer, a Károlyi István Gyermekközpont két utógondozott fiatalja magyar állampolgársági esküt tett.

 

Az esküt tett fiatalok kezükben virággal

Aslami Hamide (a képen balról a második) 2016 tavaszán érkezett Magyarországra, és kísérő nélküli fiatalkorúként Fótra került a Károlyi István Gyermekközpontba. A fiatalember tadzsik származása miatt kényszerült elhagyni Iránt. Számítógép-szerelő szakmát szerzett a Than Károly Ökoiskolában, most ugyanebben az iskolában gimnáziumba jár. Jövőjét Magyarországon képzeli el, dolgozni akar és családot szeretne alapítani. Elfogadja azokat az értékeket, amiket választott hazájában kapott.

Mohammady Kabeer (a képen jobbról a második) szintén 2016 tavaszán érkezett Magyarországra. Ő Afganisztánból jött és pastu származású. A tálibok hatalomra jutása miatt kényszerült elhagyni hazáját. Két szakmát szerzett a Mándy Iván Szakiskolában. Pincér és felszolgáló, valamint szakácssegéd szakmai végzettsége van. Ő is szeretne érettségi bizonyítványt szerezni és családot alapítani Magyarországon. Tervei között szerepel, hogy éttermet nyisson, és ott dolgozzon leendő párjával.

„Az otthon nem egy hely, hanem egy érzés” – a gyermekközpont munkatársai e mondattal és egy szép verssel köszöntötték az állampolgársági esküt tett fiatalokat, valamint sok sikert kívántak nekik választott hazájukban.


Károlyi István Gyermekközpont