Beszámoló Farsangi rendezvényről, Győr-Moson-Sopron megye

„Farsang napján jelmezt húzunk, más bőrébe bújhatunk.” A pásztori intézményben lakóink szeretik a finom ételeket, a zenét, a jókedvet. Szeretnének egy kicsit mások bőrébe bújni, szeretnének királylányok, királyok, vagy esetleg boszorkányok lenni.

Jelmez, tánc, mulatság, jókedv – talán ezek a szavak, melyek a farsangot legjobban jellemzik.

De mióta ünnepeljük Magyarországon a farsangot és meddig tart?

A farsang vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Már a középkorban is megünnepelték a farsangot – amelyhez számtalan népi hagyomány kapcsolódik, pl.: ilyenkor választottak párt az emberek.

Az álarcok, maszkok viselése a névtelenséget szolgálta. Máig is fennmaradt népszokás például a mohácsi busójárás, ahol félelmetes álarcokkal űzik el a telet és várják a tavaszt. A húshagyó kedd látványos rendezvénye a „farsangtemetés”. 2012. óta a mohácsi busójárás hungarikumnak számít.

Mi a XXI. században sem vagyunk kivételek. A pásztori intézményben lakóink szeretik a finom ételeket, a zenét, a jókedvet. Szeretnének egy kicsit mások bőrébe bújni, szeretnének királylányok, királyok, vagy esetleg boszorkányok lenni.

A hagyományokhoz híven az idei évben is megtartottuk farsangi bálunkat. 10.00 órakor verssel, énekekkel űztük el a telet. Majd következett a jelmezesek felvonulása. A 27 felvonuló lakó jelmezének kiválasztását sok-sok tervezgetés, készülődés előzte meg. Mivel minden felvonuló olyan ötletesen mutatkozott be, hogy nem sikerült a legjobbat kiválasztani, így minden maskarába öltözött ellátott csokit kapott.

Ezzel még nem ért véget a jókedv, délután a táncé volt a főszerep.

„Minden rosszat, betegséget,
bút, bánatot kergetünk.”

Reményeink szerint a 2020-as év is sikeres lesz!

Győr-Moson-Sopron Megyei Gondoskodás Szociális Központ