A Vas Megyei Szakosított Otthon a Highlights of Hungary 2020 egyik díjazottja

A Highlights of Hungary célkitűzése, hogy nagykövetei által minden évben összegyűjtsék Magyarország legkiválóbb kreatív teljesítményeit (kategóriák nélkül), nyilvánosságot teremtve a hétköznapi, általuk elismerésre méltónak tartott teljesítményeknek; erősítve az elismerés kultúráját.

Néhány évvel ezelőtt kerültünk kapcsolatba Farkas Richárd séffel, mára már a Pajta, mint az egyik magyarországi csúcskategóriás látványétterem rendszeres alapanyag beszállítói lettünk.

Farkas Richárd, az őriszentpéteri Pajta Bisztró séfje,
a szervezet egyik nagykövete, akitől a jelölést kapta a Vas Megyei Szakosított Otthon

A 2002-ben létesített biokertészetünkben jelenleg 11 értelmileg akadályozott lakónk dolgozik 1 fő segítő közreműködésével; közel százhúsz féle kiváló minőségű biozöldséget termelnek lakóink.

A Vas Megyei Szakosított Otthonban a megváltozott munkaképességű fogyatékossággal élők foglalkoztatásának alapvető elvei: a természetközeliség, az újrahasznosítás, környezettudatosság, a hagyományok tisztelete, a kreativitás, önmegvalósítás, fenntarthatóság.

Ezen alapelvek érvényesítésére törekszünk a fogyatékossággal élők foglalkoztatásának minden területén, ami miatt a nagykövet és 2021. február 25-én kiderült, hogy a közönség is méltónak találta munkáságunkat megmutatni a nyilvánosságnak, elismerésben részesíteni lakóinkat, munkatársaimat.

Önmagában a jelölés is hatalmas meglepetés volt számunkra, hiszen teljesen titokban történt a jelöltek keresése, az összegyűjtött kiváló teljesítmények közül a jelöltek állítása. 2020 november végén értesültünk a jóváhagyott jelölésről, amit 2021. februárban lehetett csak nyilvánosságra hozni, majd két hétig tartott a közönségszavazás.

Valamennyi jelölt teljesítménye egyedülálló, fantasztikus és elismerésre méltó. Rengeteg országosan, sőt nemzetközileg is ismert személy, szervezet volt a jelöltek között; nem számítottunk arra, hogy a tizedik legtöbb közönségszavazatot kapja egy szociális intézmény, aki nem ismert közszereplő, nem médiajelenség, továbbá a lakosság csak igen kis hányadának van esetlegesen személyes kapcsolata, rálátása a szociális területen végzett tevékenységekre, az intézményben folyó napi munkára.

A jelöléssel és a minden várakozásunkat felülmúló díjazással több éves munkánk „gyümölcse” érett be, továbbá virtuálisan is „kinyithatjuk” kapuinkat a tevőleges társadalmi integráció érdekében.

Az épek és a sérültek integrációjának legfontosabb alapja álláspontom szerint egy kölcsönösségen alapuló folyamat megindítása; ha meg tudjuk mutatni magunkat, felkelthetjük az intézmény falain kívül élők érdeklődését, kíváncsiak lesznek fogyatékossággal élő embertársaikra, létrejön egy kapcsolat, párbeszéd alakulhat ki, egyenrangú partneri viszonyok létesülhetnek, mely segítségére van az akadályozottsággal élők társadalmi el és befogadásának és mely a szociális intézményekben tevékenykedő szakemberek munkájának mindennapi célja.

Vas Megyei Szakosított Otthon