A szociális ellátórendszer kihívásai – Szakmai konferencia Géberjénben

Az SZGYF fenntartásában működő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei „Viktória” Egyesített Szociális Intézmény szakmai konferenciát szervezett november 9-én Géberjénben, amelynek témájául a szociális ellátórendszer kihívásait választották.

Czizi Péter

Az elmúlt évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet pályázatot hirdetett a „Területi szakmatámogatási rendszer létrehozása, szakmatámogatási feladatok ellátása – 2021” címmel.

Czizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei „Viktória” Egyesített Szociális Intézmény sikeres pályázatot nyújtott be, így gesztorszervezetként a szakmatámogatási feladatokat öt konzorciumi partnerrel látja el. A partnerek: Jót s Jól a Szatmári Kistérségben Egyesület (Géberjén), Szatmári Egyesített Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézmények (Mátészalka), Együtt az úton Közhasznú Egyesület (Nyíregyháza), Családok Átmeneti Otthona (Vaja), valamint Géberjén község önkormányzata.

Kovács Sándor

Kovács Sándor országgyűlési képviselő

Az együttműködés révén valamennyi szociális ellátási típust lefedik: a szociális alapszolgáltatásoktól a különböző szakosított ellátási formákig. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szakmatámogatási Hálózat szakmai műhelymunkák, workshopok, konferenciák megszervezésével közelebb hozza egymáshoz a szociális szolgáltatókat, szervezeteket és intézményeket. Adatgyűjtéseikkel pedig, amelyek a megyei ellátórendszer sajátosságaira irányulnak, hozzájárulnak az ellátórendszer erősségeinek, gyengeségeinek feltárásához. A hálózat folyamatos tájékoztatást ad a jogszabályi változásokról és segítséget nyújt a jogértelmezésben.

Hasulyó Szabolcs

Hasulyó Szabolcs, az SZGYF Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kirendeltségének igazgatója

Legfontosabb küldetésük azonban a szociális szolgáltatások rendszerének országos modernizációját támogató és helyi megvalósítását segítő szakmatámogatási, fejlesztő és tanácsadó tevékenység ellátása.

résztvevők és az előadó

A konferenciát az SZGYF Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kirendeltségének igazgatója, Hasulyó Szabolcs nyitotta meg, majd Kovács Sándor országgyűlési képviselő tartott köszöntőbeszédét. Ezt követően Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a vendégeket. Előadást tartott: dr. Andráczi-Tóth Veronika, a Belügyminisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztályának főosztályvezetője, Kun Gábor, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet módszertani igazgatója, Miklósi Erzsébet, a Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője, Bodó Erzsébet, a Fehér Bot Alapítvány Elemi Rehabilitációs Központjának szakmai vezetője és Tóthné Nefiru Anikó területi fogyatékosságügyi tanácsadó.


SZGYF Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kirendeltség