„A ránk bízott gyermekeket megtartani az életnek” – Hatvanöt éves a Károlyi István Gyermekközpont

A Károlyi István Gyermekközpont november 15-én ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját. Az ünnepséget dr. Simon Attila István, az SZGYF főigazgatója és Páger Pál Attila, a Károlyi István Gyermekközpont igazgatója nyitotta meg. A rendezvény egyik fő témája az elmúlt évek legfontosabb vívmánya, a gyermekvédelmi rendszer családközpontúvá alakítása volt. Az ünnepségen részt vett gróf Károlyi László és felesége, Erzsébet asszony is.

DSC 2020

Dr. Simon Attila István a beszédét Barna Lajos, az intézmény alapító igazgatójának híres mondatával kezdte: „Azt akarjuk, hogy itt mindenki mosolygós arcú gyermekké váljon.” A főigazgató hangsúlyozta: „Ma is ez a cél.” Majd hozzátette: „Sok minden megváltozott a gyermekvédelemben az elmúlt hatvanöt év alatt. Az 50-es években a II. világháború következtében sok gyermek maradt árván, akkor a róluk való gondoskodás volt a fő feladat. Napjainkban a kormány elsődleges célkitűzése, hogy a gyermekvédelmet családközpontúvá alakítsa, ezért a nagy befogadóképességű intézmények helyett a nevelőszülőknél történő elhelyezés, valamint a kisebb lakásotthonok kialakítása a szakellátás fő feladata. Fontos, hogy minden ránk bízott gyermekről gondoskodjunk, és megtartsuk őket az életnek. Ezek egyszerű szavak, de nagy feladatot jelentenek.” A főigazgató kiemelte: „Számtalan szakember, civil szervezet és magánszemély segítségére van szükség ahhoz, hogy működni tudjon a gyermekközpont. Csak akkor járhatunk sikerrel, ha a gyermekvédelem közös feladat lesz, mindannyiunk közös munkája. Gyermekeink sorsa nem lehet közömbös a nemzet számára.”

Dr. Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója

Dr. Simon Attila István köszönetet mondott a Károlyi István Gyermekközpont dolgozóinak azért, hogy munkájukkal hozzájárulnak e nemes feladat megvalósításához, valamint díszoklevelet nyújtott át Páger Pál Attila igazgatónak, amellyel a fenntartó nevében ismerte el a dolgozók magas színvonalú munkáját.
Ezt követően szakmai előadások következtek. Dr. Sófi Gyula gyermekpszichiáter a gyermekek pszichés és mentális betegségeiről és zavarairól adott elő. Őt követte Földi Tamás pszichológus, aki a külföldi gyermekvédelmi rendszerekről beszélt. Az előadássorozatot Páger Pál Attila igazgató zárta, aki a Károlyi István Gyermekközpont múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt, valamint a csapatmunka, az egymás és a gyerekek iránti elkötelezettség fontosságát emelte ki. Elmondta: „Nagy szükség van jó szakemberekre, és arra, hogy büszkék legyünk a hivatásunkra.” A szakmai programok után az egyik növendék előadásában egy szép vers hangzott el, majd a díjátadó következett.

DSC 2059

Gróf Károlyi László átadja a díjat Gombai Zoltánnak

Kiemelkedő munkájáért és szorgalmáért Károlyi-díjat kapott Gombai Zoltán, illetve a Károlyi István Gyermekközpont gyermekközösségéért végzett áldozatos munkájáért és támogatásáért Hellmuth Burhardt Érmet vehetett át a Gexpro Services Magyarország Kft. képviselője, Nemes Gábor.

DSC 2054

Nagy megtiszteltetés, hogy a díjátadón gróf Károlyi László és felesége, Erzsébet asszony is jelen voltak (a képen jobbról a harmadik és a negyedik), a díjazottaknak személyesen gratuláltak. A délelőtti rendezvény a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium néptáncosainak előadásával és egy közös ebéddel zárult.

DSC 2025

A Károlyi István Gyermekközpont munkatársai

A volt növendékeket és családtagokat délután további programok várták. A Károlyi István Gyermekközpont büszkeségeinek emlékműit koszorúzták meg, az intézményben már hagyománynak számító fáklyás felvonulás kíséretében. Majd az egykori növendékeket vacsorára invitálták, és megnyitotta kapuit a Barna Lajos alapító igazgató tiszteletére létrehozott kiállítás.

Ez a nap méltó lezárása volt annak a születésnapi ünnepségsorozatnak, amely színvonalas kulturális programokkal már november 6-án kezdetét vette.

Károlyi István Gyermekközpont