„Történelmünk nyomában” – Épület- és élettörténetek pályázat

 A Történelmünk nyomában - Épület- és élettörténetek pályázat keretében betekintést nyerhettünk intézményeink múltjába és megismerhettük történeteiket. 

fortepan 158090

A pályázatra olyan anyagok beérkezését vártuk intézményeink részéről, amelyek írott formában mutatták be, illetve képekkel, videókkal, régi iratokkal és különféle dokumentumokkal szemléltették az épületek történetét, jellegzetességeit, az adott intézményekben történt jelentősebb, a közösség életét meghatározó eseményeket.

  fortepan 125963

A pályaműveket olvasva elénk tárultak az intézményeknek otthont adó települések és azok közösségeinek évtizedekre, évszázadokra visszanyúló történetei. A beérkezett anyagokat feldolgozva megismerhettük a szociális és gyermekvédelmi intézményrendszer fokozatos kiépülésének történetét, annak interakcióját a társadalomban zajló történésekkel, változásokkal. Olyan szívhez szóló személyes történeteket is megismerhettünk, amelyek az emberi gondoskodásról és az embert próbáló kitartásról tanúskodnak, mind az intézmények lakói, mind azok dolgozói részéről.

fortepan 116969

A pályázati anyagok értékelése során a zsűrielnök szerepét Dr. Rabár Ferenc, a tatai Kuny Domokos Múzeum történésze és múzeológusa töltötte be. Szintén részt vett a pályaművek értékelésében Dr. Gonda Mónika osztályvezető asszony és Garami Gergely főosztályvezető úr is.

 Jingle and Mingle Navy Gold White Christmas Template poster

 

Képek forrása: 

Fortepan / FSZEK Budapest Gyűjtemény / Sándor György
Fortepan / Preisich család
Fortepan / Urbán Tamás
Fortepan / Balázs Lajos