„Mert itt szeretnek bennünket” – A Tolna megyei gyermekvédelmi szakellátás hatvan évét ünnepelték Szekszárdon

„A gyermekek ügye közös ügyünk és a felelősség is az. Az állam felelőssége, hogy biztosítsa az anyagi, illetve a jogi hátteret, a mindennapok feladata viszont már a munkatársakra hárul: a dolgozókra és a nevelőszülőkre, akik a család helyett család és a szülők helyett szülők”– hangsúlyozta beszédében dr. Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója a Tolna megyei gyermekvédelmi szakellátás hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Szekszárdon.

gyerekved60 MD 0003 resize

„Szeretet és együttműködés”– e két szó volt a mottója annak a rendezvénynek, amelyen együtt ünnepeltek a gyermekvédelemhez korábban és jelenleg is szorosan kapcsolódó intézmények vezetői és munkatársai, a rendszer jelenlegi dolgozói, a kapcsolódó települések vezetői, az intézmény működését segítő, támogató szervezetek és nem utolsósorban a színvonalas előadásokért felelős gyermekek a szekszárdi Vármegyeháza dísztermében.

Dr. Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója

Fotó: TEOL.hu/Mártonfai D.

Dr. Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója ünnepi beszédében Babits Mihály, Szekszárd szülöttjének ismert mondatát idézte: „Múlt nélkül nincs jövő”. A főigazgató kiemelte: „Ez a mondat híven tükrözi a gyermekvédelem hatvan évét, amely nem volt mindig lineáris, többször újratervezést és átszervezést igényelt, de mindezek mellett örömteli, hogy a stabil alapnak köszönhetően a mai napon együtt ünnepelhetek Tolna megye szakmai közösségével. Ahogyan múlt nélkül nincs jövő, úgy a gyermekek ügye közös ügyünk és a felelősség is az. Az állam felelőssége, hogy biztosítsa az anyagi, illetve a jogi hátteret, a mindennapok feladata viszont már a munkatársakra hárul: a dolgozókra és a nevelőszülőkre, akik a család helyett család és a szülők helyett szülők.”

A SZGYF főigazgatója ünnepi beszédének végén egy közelmúltbéli rendezvényt elevenített fel, amelyen Sznopek Veronika rendőr főhadnagy, az RTL Klub Mestercukrász című műsorának győztese is a megszólalók között volt. Ő szintén intézetben nevelkedett, de ma már bűnmegelőzési program keretében tanítja a gyermekvédelmi intézetben lakó gyermekeket sütni. Ezen a rendezvényen a rendőrnő felidézte, hogy a tanfolyam végén egy interjúban megkérdezték az egyik résztvevő kislánytól, hogy miért szeret itt lenni. A válasza egyetlen mondat volt: „Mert itt szeretnek bennünket”. Dr. Simon Attila István hangsúlyozta, hogy ez az egy mondat valóban megvilágítja a gyermekvédelem lényegét.

IMG 0945

Dr. Kajos Nikolett, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság
Tolna Megyei Kirendeltségének igazgatója

Dr. Kajos Nikolett, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Tolna Megyei Kirendeltségének igazgatója a mottóban is szereplő együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy sok akadályt kellett leküzdeni az elmúlt években a gyermekvédelem területén. Említette például a járványhelyzetet. Ugyanakkor a munkavégzés töretlenül ment tovább, amiért köszönet illet valamennyi jelenlévőt.

IMG 0999

Berlingerné Sashegyi Katalin, a Tolna megyei gyermekvédelmi szakellátás elmúlt hatvan évét mutatta be minden egyes fontos mozzanatra kiterjedő részletességgel, alátámasztva érdekes és a mából nézve már mosolyogtató adatokkal.

IMG 0948

Szécsényi Sándor, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató igazgatója a Tolna megyei nevelőszülői hálózat működéséről beszélt, Erdei Sándor az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója pedig a közelmúltban megalakult, általa vezetett szervezet feladatait ismertette. A történeti és történelmi, valamint a jelenlegi működésre vonatkozó adatokon túl ő is hangsúlyozta a feltétel nélküli szeretet és az együttműködés fontosságát, amelynek a Tolna megyében tapasztalt példáját közvetíti majd a többi megye felé is.

IMG 1072

Berlingerné Sashegyi Katalin, Wettstein Dániel István, dr. Kajos Nikolett

Wettstein Dániel István, a Tolna Megyei Gyermekvédelmi Központ jelenlegi vezetője egy igen lendületes és komoly eredményeket felmutató, fotókkal alátámasztott prezentációja szintén a mottóban megfogalmazott, általa alapelveknek tekintett elvárásokra épült, továbbá felhívta a figyelmet az élménypedagógia fontosságára, melynek alkalmazását vezérlőelvnek tekinti az intézmény működtetésében. Értette ezalatt a törődést, az észszerű időtöltésre való tanítás fontosságát, a tehetségkutatást, az életre nevelést, a hagyományápolást, a jutalmazás jelentőségét. Többször is hangsúlyozta, hogy mindez a munkatársak, a fenntartó és egyéb szervek támogatása nélkül nem sikerülhetne. Elismerésül virágcsokorral mondott köszönetet a korábbi intézményvezetőnek, Berlingerné Sashegyi Katalinnak, dr. Kajos Nikolett igazgató asszonynak, illetve az intézmény gazdasági igazgatóhelyettesének, Szente Zsuzsannának.

IMG 1094

Az esemény záróakkordjaként és a szép délelőtt méltó zárásaként dr. Simon Attila István, az SZGYF főigazgatója díszoklevelet adott át a Tolna Megyei Gyermekvédelmi Központ számára példamutató tevékenységének elismeréséül.

Szöveg és kép: SZGYF Tolna Megyei Kirendeltség