„Lebontunk olyan képzeletbeli falakat, amelyek elzárták elölünk azokat az embereket, akik korábban nagy létszámú intézményekben éltek”

Zalaszentivánon örömmel fogadták az új lakókat

Tizenkét fogyatékossággal élő ellátottunk költözhet be a Kikelet Otthon újonnan átadott épületébe, így a harmadik lakóotthon is élettel telt meg Zalaszentivánon. „Éljenek ezzel a lehetőséggel, találják meg a számításaikat, éljenek teljes életet" - ezekkel a szavakkal köszöntötte dr. Simon Attila István, az SZGYF főigazgatója projektzáró beszédében az új lakókat.

kkk

Zalaszentivánon a harmadik, az „Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – intézményi férőhely kiváltás” az EFOP-2.2.2-17 projektben épült ingatlan is megkezdte működését.

Az EFOP-2.2.2-17-2017-00029 azonosítószámú, „Kastélykiváltás Magyarszerdahelyen” elnevezésű projekt keretében épült támogatott lakhatási szolgáltatást biztosító Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény Kikelet Otthonba januárban 12 fogyatékossággal élő személy költözött, akiket Zalaszentiván község polgármestere köszöntött a sajtónyilvános eseményen.

Zimborás Béla, Dormán Miklós, Nagy Bálint és dr. Simon Attila István

A projekt megvalósításának köszönhetően a településen már két TL ház biztosítja ezt a típusú lakhatási formát. Ennek célja a fogyatékossággal élő, pszichiátriai beteg személyek számára az 50 főnél nagyobb létszámú intézményi ellátási forma kiváltása. A három otthonban összesen 36 lakó számára nyújtanak magas minőségű, közösségi alapú ellátást igényeiknek megfelelően. Az újonnan átadott otthon 12 fogyatékossággal élő személy lakhatását biztosítja, míg a másik kettőben 12 pszichiátriai beteg és 12 fogyatékossággal élő személy él.

Az eseményen köszöntő beszédet mondott Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedési államtitkára, a térség országgyűlési képviselője; dr. Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója; Dormán Miklós, Zalaszentiván község polgármestere; valamint Zimborás Béla, az SZGYF Zala Vármegyei Kirendeltségének igazgatója.

hrman

Zimborás Béla, Nagy Bálint és Simon Attila István

Nagy Bálint államtitkár beszédében arról tájékoztatott, hogy a megvalósult fejlesztéssel két cél elérése valósult meg. Az egyik, hogy a szociális otthonok lakói modern körülmények között, családi ház jellegű, olyan korszerű otthonokban tudjanak lakni, mely hozzájárul életkörülményeik javításához. Másrészről a fejlesztéseknek köszönhetően az elkészült ingatlanok nemcsak a település arculatát javítják, hanem az ott élő lakosoknak munkalehetőséget is biztosítanak, ezáltal hozzájárulnak a vidék megtartó erejének további növeléséhez. 

Dr. Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója beszédében elmondta, hogy rendszerváltás megy végbe a fogyatékosság-ügy, a szociális ágazat megítélésében, és ennek egy jelképes pontján állunk most. Hangsúlyozta, hogy ezáltal lebontunk olyan képzeletbeli falakat, amelyek elzárták elölünk azokat az embereket, akik korábban nagy létszámú intézményekben éltek izolálva a település lakóitól.

A főigazgató köszönetet mondott a település polgármesterének és lakóinak azért, hogy befogadták az itt élőket, hiszen amire nekik a leginkább szükségük van az az, hogy a társadalom éreztesse az irányukban, hogy ők is ugyanolyan elismert és szerves részei a közösségnek, mint mindannyian. Kitért arra is, hogy országosan 13 vármegyében, 56 településen közel kétezer főt érint a kiváltás projekt, ezen belül csak Zala vármegyében 13 településen 261-en költözhettek be az új lakóotthonaikba.

Végezetül az SZGYF főigazgatója felhívta a figyelmet a zalszentivániak példaértékű hozzáállására, amelyet az itt élő ellátottak irányába tanúsítanak, és a lakóknak azt kívánta, integrálódjanak, épüljenek be a település életébe, képességeikhez és lehetőségeikhez mérten éljenek teljes életet.

fig

Dr. Simon Attila István az otthon új lakójával

Dormán Miklós polgármester köszöntötte Zalaszentiván község új lakóit és elmondta, hogy a település lakossága támogató az új lakók befogadásában, nyitottak a településre költözésüket illetően. A támogatott lakhatást igénybe vevők amellett, hogy növelik a helyi lakosság számát, igénybe veszik a közszolgáltatásokat és hozzájárulnak a település élhetőbbé válásához. A támogatott lakhatás befogadásával együtt járó szemléletváltás révén a helyi társadalom elfogadóbbá, toleránsabbá és együttműködőbbé vált.

Zimborás Béla igazgató, az SZGYF Zala Vármegyei Kirendeltsége nevében megköszönte a település együttműködését és példaértékűnek nevezte a projekt megvalósítását.

A köszöntő beszédek után a polgármester emléklapot adott át az otthon lakói részére a településre költözésük alkalmából, ezt követően a résztvevők betekintést nyerhettek a Kikelet Otthon mindennapjaiba.

SZGYF Zala Vármegyei Kirendeltség