Együttműködés a gyermekvédelemben élők állatvédelmi oktatásáért

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint a felelős állattartással kapcsolatos ismeretek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos és Czibik Norbert András, az SZGYF főigazgatója írt alá az Állatorvostudományi Egyetemen.

Czibik Norbert András, Ovádi Péter, Sótonyi Péter

Sótonyi Péter bejelentette, hogy a nagy érdeklődésre való tekinttetel az egyetem 2022-re is meghirdeti az „Év Állatvédő Óvodája” pályázatot, ezúttal általános iskolás kategóriával is bővítve.

Czibik Norbert András, Ovádi Péter, Sótonyi Péter

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora elmondta: az embervédelemmel, illetve az állatvédelemmel foglalkozó szakemberek egyetértenek abban, hogy a két terület szorosan összefügg és számos ponton kapcsolódik. Mindannyiunk érdeke ugyanis, hogy etikus társadalomban éljük, amelyben visszaszorítható az emberre, illetve az állatra irányuló kegyetlenség, a szenvedés. A három szervezet a megállapodásban rögzíti, hogy egymás tevékenységeit megismerték, közös céljaik is vannak, mint például a társadalmi oktatás és ismeretterjesztés az állatvédelem területén, különös tekintettel a felnövekvő nemzedékek állatvédelemmel és felelős állattartással kapcsolatos szemléletére.

Czibik Norbert András, Ovádi Péter, Sótonyi Péter

A rektor hozzátette: az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi-, Elemző- és Módszertani Központja, és a hozzá kapcsolódó, hallgatókból álló szerkesztőség, az „Állatvédelem gyerekeknek” csapata vállalja, hogy a mindenkori járványhelyzet függvényében állatvédelemről szóló személyes előadásokkal, illetve gyerekeknek szóló foglalkoztatókkal, információs anyagokkal látja el a gyermekvédelemben élő gyerekeket, és közreműködik abban, hogy állatokkal kapcsolatos élményeket szerezhessenek.

Czibik Norbert András, Ovádi Péter

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos beszédében hangsúlyozta, hogy a Magyarország Kormánya által indított „állatvédelmi nemzeti konzultációt” kitöltők kilencvenkilenc százaléka egyetért abban, hogy a felelős állattartásra való nevelést már kisgyermekkorban el kell kezdeni. A miniszteri biztos hozzátette: az Agrárminisztérium minden olyan kezdeményezést támogat, amely társadalmi összefogáson alapul, és amely segít annak az ambiciózus vállalásnak a véghezvitelében, amely hazánkat öt éven belül Európa állatvédelmi élvonalába emelheti.

Czibik Norbert András

Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója kiemelte: lényeges, hogy az állatok védelmének fontossága, a róluk való felelős gondolkodás és gondoskodás minél előbb beépüljön a gyermekek szemléletébe. Az a gyermek, amelyik kisgyermekkorban megtapasztalja, és ezáltal megtanulja, hogy az állatok ahhoz a nagy egészhez tartoznak, – amelynek az ember alapvetően nem ura, hanem őrizője –, felnőve nemcsak az állatvilág élőlényeihez, hanem minden élőlényhez felelős módon viszonyul majd.

Czibik Norbert András, Ovádi Péter, Sótonyi Péter az aláírt megállapodást tartva a kezükben

 

Az „Év Állatvédő Óvodája és Általános Iskolája 2022” pályázat

Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával 2021 áprilisában hirdetett pályázatot óvodák számára. A pályázatra olyan óvodák jelentkezését várták, akik idén kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével. A beérkező nyolcvanegy pályázat magas színvonalára való tekintettel az állatvédelmi és pedagógus szakemberekből álló zsűri döntése értelmében 2021-ben valamennyi pályázó jogosult egy éven keresztül az „Állatbarát Óvoda” cím használatára.

SZGYF-Központ
univet.hu