Az állam nem vonul ki a segítségnyújtásból – Dr. Simon Attila István interjúja a Karc FM-en a közelgő szociális munka napja alkalmából

„Minden szociális ellátás mögött, amely Magyarországon elérhető, végsősoron az állam áll, és ez a szociális törvény szövegének módosításával sem változik” – tette egyértelművé a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója a Karc FM november 9-i adásában. Dr. Simon Attila István tájékoztatása szerint a jogszabályban most csak azt a gyakorlatot fogalmazzák meg pontosan, amely az emberi közösségekben alapvetés és ahogyan most is zajlik a szociális munka az országban.

Ennek lényege, hogy jó esetben, elsődlegesen a család gondoskodik az elesettekről, azt követik a kisebb közösségek, az önkormányzatok, az egyházi és civil szervezetek, majd a sor végén az állam. Azok pedig, akik azt akarják elhitetni, hogy az állam ezzel kivonul a segítségnyújtásból, nem veszik figyelembe, hogy az nemcsak intézményrendszerrel, hanem minden szinten finanszírozóként is jelen van a szociális feladatokban. A főigazgató ezért nagyon méltatlannak tartja, hogy éppen a szociális munka napja előtt hangzottak el Szabó Tímea politikuséhoz hasonló kifejezések a Parlamentben – az ellenzéki képviselő ugyanis pár nappal ezelőtt „lex megdöglesz”-ként emlegette a szociális törvény tervezett módosítás. Dr. Simon Attila István továbbá azt is kiemelte, hogy az állami szociális intézményekben ugyanazon a színvonalon gondoskodnak az ellátottakról, mint az energiaválság előtt.

Dr. Simon Attila István kiemelte: „A szociális munka napján, vagyis november 12-én azt a szüntelen és gondoskodó hivatástudatot köszönjük meg annak a mintegy százezer dolgozónak, akik munkájukat mindennap alázattal, felelőséggel és sokszor huszonnégy órában végzik. Hozzátette, az elmúlt években a kormányzat nagyon sokat tett az ágazatban dolgozók anyagi megbecsülésének javításáért. Ugyanakkor kiemelte: „Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szociális területen tevékenykedők hivatással végzett munkáját szóban, dicséretekkel, díjakkal is elismerjük, számukra ünnepségeket szervezünk. Ilyenkor megállunk egy kicsit, hiszen november 12-e az a nap, amikor az ágazatban dolgozók – megérdemelten – több figyelmet, elismerést és köszönetet kapnak.”

Az interjú az alábbi linken hallgatható meg:

Dr. Simon Attila István interjúja a Karc FM-en