Általános ápolási és egészségügyi asszisztens képzést indít a Zala Vármegyei Kirendeltség

Általános ápolási és egészségügyi asszisztens képzés indul a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltsége, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum és a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház együttműködésében Zalaegerszegen.

Zimborás Béla, a kirendeltség igazgatója a szeptember 27-én tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a képzés célja olyan naprakész elméleti és gyakorlati tudással rendelkező általános ápolási és egészségügyi asszisztensek képzése, akik képesek a járóbeteg-szakrendelőkben, gondozókban orvos irányítása mellett, az egészségügyi team tagjaként önállóan vagy együttműködve végezni munkájukat.

Az 1300 óraszámú képzésben éppen ezért a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt. A gyakorlati órák negyede szociális intézményi, főleg egészségügyi intézményi körülmény között kerül megszervezésre azért, hogy a képzésben résztvevő az adott területen tevékenykedő intézményeknél már bekapcsolódhasson a gondozási, ápolási ellátás folyamatába. Ez biztosítja, hogy a résztvevők szakmájuk legjellemzőbb munkaterületeit, tevékenységeit valós intézményi körülmények között a lehető legmagasabb szakmai színvonalon sajátítsák el.

Az igazgató kiemelte, hogy a képzésben a zalai intézményekből 14 fő vesz részt. A kollégák többsége a szociális ellátórendszerben dolgozik, időseket, pszichiátriai betegeket és fogyatékossággal élőket látnak el, de dolgoznak a gyermekvédelem területén is.

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, hogy az általános ápolási és egészségügyi asszisztens képzés tartalmát a kórházzal közösen dolgozták ki. A sikeres vizsga után a hallgatók tanúsítványt kapnak.

Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD főigazgató hangsúlyozta, hogy ötvenéves oktatókórházi múlttal, és így komoly oktatási tapasztalattal rendelkeznek. A szociális dolgozók képzésének helyszíne a jól felszerelt skill labor lesz, ahol valamennyi ápolási modult elsajátíthatják. A hármas együttműködésben megvalósuló képzés jelentőségéről Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója, Dancs Jenő ápolási igazgató és Dr. Oroszlánné Pilipár Krisztina oktatási ápolási igazgatóhelyettes is beszélt a sajtótájékoztatón.