Vértezd fel magad! – Honvédelmi tábor Balassagyarmaton

A Vértezd fel magad! programsorozat részeként, honvédelmi tábort szervezett Balassagyarmaton a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj. A gyermekvédelmi programon Szolnok és Kisújszállás lakásotthonaiban élő fiatalok nevelőjükkel közösen vettek részt a rendkívüli kalandban.

Négy fiatal egy csoportképen

A foglalkozások során a fiatalok megismerkedtek a katonai élettel. Az egészségügyi ismeretek és a túlélési technikák mellett a katonai közelharc alapjait is elsajátították. A bevonulást követően átvették a katonai ruházatukat és a felszerelésüket, majd kezdetét vette a változatos és színes programokkal teli hatnapos tábor. Katonai sátorban, katonai hálózsákban és tábori ágyban aludtak.

Gyerekek csoportképe

A második nap kipróbálhatták a hagyományos légpuskákat és a modern kor fejlett lézerlövészet technikáját. Az akadálypályán egyéni- és csapatversenyek formájában mérték össze erejüket egymással. Az egyéni versenyekben Budai Rajmund légpuskalövészetben 1. helyezett lett, a vizes terepversenyben Szolnok csapata 2. helyezést ért el. A délután folyamán különböző önvédelmi fogásokat sajátítottak el a fiatalok.

Kenuzó gyerekek

A harmadik nap a táborozók gyakorolták a terepen tájékozódást, a természetes akadályok leküzdését, valamint túlélési ismeretekkel is bővült a tudásuk, majd kajakkal és kenuval vízre szálltak.

Gyerekek harci járműben

A negyedik nap Szolnokon tettek látogatást a fiatalok az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison, ahol fegyver- és helikopterbemutatón vettek részt. Látogatást tettek a Csapatmúzeumban, valamint utazhattak a harci járműveken. A zárónapon az Ipoly-völgyi Különleges Mentőkkel közös programon vettek részt. Repülőgép-szimulátorral gyakorolhatták a felszállást, a manőverezést és a leszállást.

A fiatalok izgalmas és élménydús tábort tudhatnak maguk mögött. A közös élmény, a csapatmunka által megtanultak egymásra és önmagukra is jobban figyelni.


SZGYF Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége
Fotó: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gyermekvédelmi Központ