Újra indulnak az Osztozók a lelkigondozásról

Június 16-án először a Veszprém, majd 23-án a Fejér Megyei Kirendeltség intézményeit képviselő munkatársak vehettek részt az Osztozó – Lelkigondozók fóruma újraindult eseménysorozatán  a zirci apátságban és a bakonybéli bencés monostorban.

Az EMMI Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárságának céltámogatásából megvalósuló, lassan ötvenedik alkalmához közelgő Osztozókon mindig  – így most is – olyanok vettek részt, akik az intézményekben vagy a kirendeltségen az ellátottak lelkigondozását végzik vagy vallásgyakorlását segítik, hitéleti, közösségépítő alkalmakat szerveznek, ami igen sok helyen az élet fontos része. Különösen a járvány alatt hárult nagy teher azokra a dolgozóinkra, akik a bezártság idején a megszokott külső, igen gyakran lelki, vallási közösségi kapcsolatok híján voltak együtt az ellátottjainkkal. Zirc és Bakonybél nemcsak egymáshoz és a két kirendeltségünk területéhez van közel, hanem századok óta fontos lelki töltődést nyújtó helyek, amelyek nem csak az egyházi kulturális-történelmi örökség helyszínei, hanem ahol ma is aktív szerzetesi élet folyik: beszélgetni, tanácsot kérni, elcsendesedni lehet, találkozni a szépségen keresztül a lelki kultúrával is.

A  Veszprém (fent) és a Fejér megyei résztvevők (lent) Zircen és Bakonybélben

A kétszer egynapos találkozó során sok mindenre jutott idő. Kiss Péter ciszterci szerzetes élvezetes, nagyszerű humorral, a templom padjaiban is nevetésekre fakasztó mondatokkal fűszerezett vezetést tartott, amit a zirci műemlék könyvtár  és arborétum megtekintése követett. Utána a bakonybéli Szent Maurícius bencés monostor vezetője – perjele – dr. Baán Izsák atya fogadta és kísérte a csoportokat, aki lépésről lépésre mutatta be a helyszínt, mint a napi élet színhelyét „a templomtól a padlásig”, a kávézótól a gyógynövénykertig. Különösen megilletődőtt, figyelmes csönd kísérte azt az  élő hangszeres bemutatót, amelynek során játszott azon a 117 húrú, pszaltérion nevű hangszeren, amellyel az esti imákat kíséri.

 

 

Jutott  idő a szerzetesek életéről szóló rövidfilmre, majd az azt követő kérdezz-felelek beszélgetésre minden olyan, a lelkigonozást, emberi lelki életünket érintő témáról, amely a résztvevőkben felmerült. Mivel a bencések közösségben élnek, a közösségeket építeni és rombolni képes tényezőkről is szó esett. Izsák atya fontos dolgokra mutatott rá, amelyek a civil életben, a hétköznapokban is átvehetők: a lényeg, a tartalmas élet keresésének módjaira, a napi ritmus és rendezettség fontosságára, az értelmes munka tesi-mentális megőrző szerepére, a kifelé-befelé élés dinamikájára, az  egyensúly keresésének útjaira. „Ha megtartod a rendet, a rend is megtart téged” – idézte az ősi bölcsességet, ami a kiégés ellen is fontos iránymutató. A millennium éve óta a három B jegyében – Bakonybél, bencések, béke – fontos küldetésüknek tartják a  vendégek fogadását, a nyitottságot, és ezt a mi munkatársaink is örömmel megtapasztalhatták. A program nevének megfelelően valódi Osztozó volt ez a két nap, ami sokáig emlékezetes marad.

 

  

SZGYF Főigazgatói Iroda