Szoros együttműködés a kényszergyógykezelt betegekért – konferencia Tatán

Szeptember 28-án, csütörtökön Tatán találkoztak az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet, valamint az SZGYF munkatársai. A konferencián az együttműködés tapasztalatairól és lehetőségeiről hallhattak előadásokat és cserélhették ki gondolataikat a részt vevő munkatársak.

tata cspln

Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (továbbiakban: IMEI) országos hatáskörű büntetés-végrehajtási egészségügyi szervezet, mely elsősorban a kényszergyógykezelt személyek kivizsgálásával, kezelésével foglalkozik. A gyógyító-ápoló tevékenységek mellett természetesen kulcsfontosságú a reintegrációs feladat, azaz a kényszergyógykezelt, legtöbb esetben elítélt betegek visszasegítése a társadalomba. Ez az a terület, melyen az Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság intézményeivel való együttműködés meghatározó fontosságú, hiszen az IMEI-ből kikerülő betegek legtöbb esetben az állami fenntartású szociális intézmények valamelyikében folytatják az életüket.

A két szervezet közötti együttműködés, tapasztalatcsere elősegítése volt a célja annak a konferenciának, melyet a Vakok Állami Intézetének Öreg-tó Otthonában, Tatán szerveztek az SZGYF munkatársai, mintegy 80 meghívott vendéggel, 11 előadóval. Az eseményen részt vett Cséplőné Gönczi Veronika főigazgató asszony, valamint Matos Máté bv. alezredes, az IMEI megbízott főigazgatója is.

Cséplőné Gönczi Veronika, az SZGYF főigazgatója megnyitja a konferenciát

Az előadók között elsősorban olyan szakemberek beszámolóit hallgathatták meg a résztvevők, akik közvetlen tapasztalatokkal rendelkeznek a kényszergyógykezelt elítéltek gondozásával kapcsolatban, akár az IMEI kötelékében, akár az SZGYF intézményeiben dolgoznak.

tata drfktszblcs

Dr. Fekete Szabolcs bv. őrnagy, orvosigazgató bemutatja az IMEI tevékenységét, feladatait

A felmerülő témák között felmerült a kényszergyógykezelés bemutatása és jogi háttere, a vonatkozó szociális szolgáltatások rendszere, valamint azok a speciális kérdések, esetleg előítéletek, problémák, melyek az IMEI-ből kikerülő betegek ellátását érintik. Több előadó is beszámolt arról, hogy a két szervezet közötti kapcsolat kiválóan működik, az egyéni példák ugyanakkor rávilágítottak, hogy minden egyes beteggel kapcsolatban körültekintő együttgondolkodásra, mérlegelésre van szükség. Nem csupán az érintett beteget kell felkészíteni az életmódváltásra, de az adott szociális intézmény lakóit és dolgozóit is.

tata hnch

Hanich Ferenc, a Bakony Integrált Szociális Intézmény Veszprém Vármegye intézményvezetője az IMEI-ből kikerülő személyek befogadásáról beszél az intézmény dolgozói és a lakótársak szempontjából

Az SZGYF szervezésében megvalósult konferencia nem előzmények nélküli, és nem is az utolsó a két szervezet közötti tapasztalatcsere érdekében.

tata termekek

A rendezvény szünetében a résztvevők a fejlesztő foglalkoztatásban készült termékekből választhattak

Szervezetfejlesztési Osztály