Szociális munka napja Baranyában – közös ünnep a hagyomány jegyében

Mintegy 20 éves hagyományt követve a Baranya Vármegyei Kirendeltség, a SZIME – Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete –, valamint Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata ez évben is együtt ünnepelte a szociális munka napját, amelynek idei helyszínét a Baranya Megyei Önkormányzat impozáns Díszterme adott otthont.

Mintegy 20 éves hagyományt követve a Baranya Vármegyei Kirendeltség, a SZIME – Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete –, valamint Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata ez évben is együtt ünnepelte a szociális munka napját

Kocsis József, a SZIME elnöke megnyitó beszédében felelevenítette a szociális munka ünneplésének főbb állomásait, és kiemelte, hogy a szociális szakmában dolgozók – fenntartótól függetlenül – egyforma köszönetet érdemelnek, amelyre ez a komoly tradíciókkal bíró közös rendezvény is példát mutat.

Felföldi László pécsi megyéspüspök köszöntőjében az irgalmas szamaritánus történetén keresztül arra hívta fel a figyelmet, hogy időnként mindannyian rászorulunk a másik segítségére. Az irgalom azt a fajta „atyai” gondoskodást jelenti, amikor mindenki olyan és annyi segítséget kap, amelyre szüksége van. A szociális munka pont ez a segítség, amely szükséges és egyben nélkülözhetetlen. A pécsi megyéspüspök Ferenc pápa szavait idézve a szolidaritás fontosságát és a közösség erejét hangsúlyozta.

Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere kiemelte: nemcsak az ünnep közös, hanem az ágazat iránti felelősség is. A fokozódó gazdasági és társadalmi nehézségek közepette a szociális területen dolgozók munkájához kitartást és erőt kívánt azzal a gondolattal, hogy a „szociális munka a hallás művészete és a remény tudománya”.

Dr. Joó Aranka, az SZGYF szakmai főigazgató-helyettese Eszterházy Pétertől idézve tiszteletét és megbecsülését fejezte ki a területen dolgozóknak, és a segítő munka felemelő volta mellett hangsúlyozta annak a társadalom számára kevésbé látható, mindennapi nehézségeit is. Egyúttal tolmácsolta Cséplőné Gönczi Veronika főigazgató asszony ünnepi gondolatait és köszöntő szavait.

Dr. Joó Aranka

Az ünnepség legszebb pillanatait idén is az ellátottak műsora adta: a Platánliget Integrált Szociális Intézmény Baranya Vármegye Bólyi Színkottás Zenekarának „Baranya zenéi” című műsorát, valamint a mohácsi Pándy Kálmán otthon ellátottjainak produkcióit a rendezvény 150 fős közönsége hosszú percekig tartó vastapssal köszönte meg. A rendezvény méltó záróprogramja volt a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium vegyeskórusának színvonalas koncertje.

a Platánliget Integrált Szociális Intézmény Baranya Vármegye Bólyi Színkottás Zenekarának „Baranya zenéi” című műsora

Az elismeréseket dr. Joó Aranka szakmai főigazgató-helyettes, valamint dr. Gálné dr. Babinecz Erzsébet kirendeltségigazgató asszony adta át.

Elhivatott, példaértékű munkájáért főigazgatói dicséretben részesült:

Simon Éva Teréz, a Dél-Zselic Integrált Szociális Intézmény Baranya Vármegye munkaügyi ügyintézője. Nyugdíjba vonulása előtt, tartalmas életpályája elismeréseként, az intézménynél végzett kiemelkedő, kitartó munkájáért.

Kovácsné Vadász Szilvia, a Platánliget Integrált Szociális Intézmény Baranya Vármegye munkatársa, a Szociális, mentálhigiénés és fejlesztő pedagógus csoport vezetője mindig a lakók érdekeit szem előtt tartó, lelkiismeretes, nagy empátiával végzett munkájáért.

Pergőné Herner Barbara, a Gyermekvédelmi Központ Baranya Vármegye szigetvári Vadvirág Speciális Gyermekotthonának vezetője, az emberséges, derűvel és őszinteséggel végzett példamutató munkájáért.

Löffler Tamás, a Főigazgatóság Baranya Vármegyei Kirendeltségének szociális referense, az intézményekkel való teljes partnerséggel és az ellátotti érdekek maximális figyelembevételével végzett alapos és precíz munkájáért.

Elismerésben részesült kollégáinknak szívből gratulálunk!

Elismerésben részesült kollégáinknak szívből gratulálunk!

Baranya Vármegyei Kirendeltség