„No Motor” program Cseszneken: Csak élő erővel!

A festői szépségű magas-bakonyi településen, Cseszneken immár tizennegyedik alkalommal rendezték meg a „No Motor” elnevezésű játékos, pecsétgyűjtős természetjárást. A 2022. május 21-én megtartott rendezvény résztvevői különböző távokon, gyalog, biciklivel vagy bármilyen egyéb, nem motorizált eszközzel indulhattak útnak.

A képen egy szép régi ház, ami a pecsételőhely

A Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, 5. sz. gyermekotthon 27 lakója egy kellemes gyalogtúra után jutott el a cseszneki rendezvényre. Itt megtekintették a kézműves udvar kiállított tárgyait, és természetesen nem hagyták ki a háziállat-simogatót sem.

A fiatalok főznek

A program célja a természetjárás népszerűsítésén túl a népi kézműves mesterségek, hagyományos értékeink bemutatása volt. Ennek keretében a gyermekek a különböző foglalkozásokon népi mesterségeket próbálhattak ki: a lányok csuhébabát készíthettek, a fiúk patkót, patkószeget kovácsolhattak. A kisebbek népies stílusú játszótéren tölthették el szabadidejüket.

nomotor 3

A gyermekek nemcsak a régi mesterségekkel ismerkedhettek meg, hanem hagyományőrző ételek közül is választhattak (pörkölt, sült kolbász, pecsenye, házi savanyúság), a nap végén pedig jutalomként kézműves kekszet kóstolhattak, kézműves lekvárral.


SZGYF-Veszprém Megyei Kirendeltség