Megjelent az Őszikék verses kötet

A berzencei Szeretet Temploma Alapítvány több nemes lelkű támogatóval jelentette meg az Őszikék című, fekete-fehér fotókkal illusztrált kiadványt. Régen szárba szökkent az elvetett mag, hiszen Szőke József, a Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon intézményvezetője ötlete nyomán megvalósuló Őszikék versíró-pályázatra évek óta nagy kedvvel jelentkeznek a megye szociális otthonainak a lakói.

A többnyire idősebb korosztályú ellátottak – közöttük egy 96 esztendős szerző – ezúttal is örömmel juttatták el legújabb szerzeményüket a szerkesztőknek, hogy számot adjanak arról, mi készteti őket versírásra, az élet mely szegmense jelenti a legfőbb motivációs erőt arra, hogy tollat ragadjanak, és rímekbe vagy szabadversekbe tömörítsék gondolataikat.

Kilenc somogyi intézmény, illetve telephely huszonnégy lakójának műveit olvasva bebizonyosodott, hogy általában az állandó értékek körül forog a szerzők témaválasztása. Az istenes versek mellett a hazafiság, az otthonlét foglalkoztat sokakat, de a táj- és a szerelmi líra szintén jelen van e nagy gonddal „egyberostált” kötetben, melynek újszerűségét az adja, hogy néhány alkotó a koronavírust is versbe emelte. Ez érthető, hiszen e „biológiai világháború” – ahogy egyikük fogalmaz –, sajnos mindennapjaink kéretlen kísérője lett az elmúlt hónapokban.

Tóth László Norbert, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatója előszavában köszönetet mondott  valamennyi alkotónak és segítőiknek, hogy az idei Őszikékkel is valódi ajándékkal lepték meg az olvasókat, amely erőt és biztatást ad a mához és a holnaphoz, s újfent bebizonyosodott Petőfi igaza, aki szerint a költészet „olyan épület, / Mely nyitva van boldog-boldogtalannak, / Mindenkinek, ki imádkozni vágy, / Szóval: szentegyház, ahová belépni / Bocskorban sőt mezítláb is szabad.”

Somogy Megyei Kirendeltség