Gyermekvédelem magas színvonalon – Átadták Szolnokon a Csecsemő- és Befogadó Otthon épületeit

A „BEFOGAD-LAK Jász-Nagykun-Szolnok megyében” projekt keretében megvalósult Csecsemő- és Befogadó Otthon épületét ünnepélyes keretek között adták át Szolnokon. A nyolc férőhelyes csecsemőotthonban hároméves korig laknak majd a gyermekek, míg a tizenhat főt befogadó otthon a három és tizennyolc év közötti gyerekek ideiglenes elhelyezését biztosítja.

 

Prospektusok

Az átadó ünnepségen méltatta a beruházást Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere és Kiss Róza a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltség igazgatója.

A meghívott vendégek és a vendégfogadók

Az eseményen részt vett Cséplőné Gönczi Veronika a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakmai főigazgató-helyettese és Hubai Imre a megyei közgyűlés elnöke. A megyei Gyermekvédelmi Központ lakásotthonaiban élő gyermekek műsora és az ünnepélyes szalagátvágás után nagytiszteletű Végh Miklós református lelkész megáldotta az új intézményt. Az ünnepség emlékfa ültetéssel zárult.

Szénási Olívia verset mond

Meggyesi Éva: Az otthon című versét előadta Szénási Olívia

A „BEFOGAD-LAK” Jász-Nagykun-Szolnok megyében” projekt 375,8 millió forintból valósult meg, amelyből az Európai Unió 179,7 millió, Magyarország kormánya pedig 196 millió forintot biztosított. A két ingatlan a korábbi, korszerűtlen körülmények közt működő otthont váltja ki. A csecsemőotthonban nyolc férőhely létesült 3 év alatti, míg a befogadó otthonban tizenhat férőhely 3-18 éves korú gyermek és fiatal számára.

Fülöp Attila

„Szolnok az együttműködés városa. A közösségépítés, gondoskodás kapcsán felmerülő kérdések esetén mindig a megoldásokon gondolkodnak” – hangsúlyozta beszédében Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. A két épületből álló komplexum 375,8 millió forintból épülhetett meg. Huszonnégy, családjukból kiemelt gyermeknek biztosíthatnak ezután helyet az intézményekben. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára beszédében elmondta, az épület már a külsejével bizalmat ébreszt és megnyugvást tükröz. A befogadó otthon mindig egy állomás, ahol a családból kiemelt gyermek a sok trauma után azonnal, de átmeneti jelleggel szembesül a változással. Fontos tehát, milyen körülmények között fogadják a fiatalokat. Magyarországon 23 ezren élnek a gyermekvédelmi rendszerben. Számunkra sem mindegy, hogy egy közepes méretű városnyi fiatal sorsa mi lesz. Közös felelősség, hogy felnőttként a társadalom hasznos tagjaivá váljanak, rendezett körülmények között élhessenek – magyarázta.

Kállai Mária

„Felelős beruházás készült el” – mondta Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő. „Fontos, hogy pont azok, akiknek nehézségeik vannak, a kiváló szakmai munka mellett a lehető legszebb környezetben legyenek. A gyerekek riadtan, félelemmel telve, bizonytalanul, szorongásokkal érkeznek ide, a lelkükben viszont ott a bizakodás és a remény, valamint a szeretet és kötődés iránti vágy.  Amikor belép egy gyerek a megújult épületbe, az első benyomás az, ami hat a megnyugvásra” – emelte ki.

Szalay Ferenc

„A fejlesztés a városnak, megyének, de még az országnak is példát mutat, hogy hogyan kell gondoskodni azokról, akiknek szükségük van rá” – szólt elismerően Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.

Kiss Róza

Kiss Róza, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltségének igazgatója elmondta, hosszú folyamat eredménye a közös ünneplés. „A pályázat 2016. áprilisában jelent meg. Keretében lehetőség adódott a gyermekotthonok korszerűsítésére, kapacitásbővítésre. A projekt célja volt a megyei gyermekvédelmi központ és területi szakszolgálat irodaépületeinek helységeiből átalakított, korszerűtlen körülmények között működő csecsemő- és befogadó otthon kiváltása. Most a használatbavételi és működési engedélyezési eljárások következnek. Közös volt az akarat, mindenki tudta, hogy a cél nemes, összefogással haladhatunk előre azért, hogy a gyerekek, akiről gondoskodunk, méltó körülmények között élhessék a mindennapokat” – részletezte beszédében. A gyerekekkel és fiatalokkal a két épületben 19, magas szakmai színvonalon dolgozó kolléga foglalkozik majd. A beruházással párhuzamosan az ő képzésükre is nagy hangsúlyt fektettünk.

Jelbeszédes műsro gyerekekkel

Ünnepi műsorunkban a Kormorántól „Ki szívét osztja szét” című dalt a gyermekek a jelbeszéd segítségével adták elő. A csodálatos előadást Ürmös Aliz, Ürmös Virág Magdolna, Ürmös Richárd, Sárkány Csaba és Demeter László Krisztián tolmácsolásában láthattuk.

Szalagátvágás

Az épület átadása szalagátvágási ceremóniával folytatódott. Szalagot vágott: (balról) Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere, Cséplőné Gönczi Veronika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakmai főigazgató-helyettese, Kiss Róza, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltség igazgatója, Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért felelős államtitkár, Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Soós János, a TÖMB 2002. Kft. műszaki igazgatója.

Végh Miklós lelkész
Az ünnepségünk keretében az új intézményeket megáldotta nagytiszteletű Végh Miklós református lelkész

DSCF0918

Rácz Milán Krisztofer előadásában Aranyosi Ervin: Meleg otthon című verse hangzott el

 A fejlődési időszak méltó végét, az épületek átadását az intézet kertjében tuják ültetésével zártuk.

Az elültetett tuják

Emlékfát ültetett: (balról) Kiss Róza, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltség igazgatója, Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért felelős államtitkára, Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Cséplőné Gönczi Veronika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakmai főigazgató-helyettese, Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere, Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke valamint Soós János, a TÖMB 2002. Kft. műszaki igazgatója. Az átadó ünnepségünkön állófogadásra invitáltuk vendégeinket, melyen Cséplőné Gönczi Veronika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakmai főigazgató-helyettese mondott pohárköszöntőt.

Szobabelső kisággyal

Az ünnepség a Csecsemő- és a Befogadó Otthon épületeinek bejárásával zárult.

Szobabelső asztalok, székek, virágok

Köszönjük a támogatást, az együttműködést, hogy egy olyan komfortos, minden igényt kiszolgáló intézmény létesülhetett, mint a BEFOGAD-LAK.


SZGYF Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége