Fogyatékosságügyi műhelymunka Esztergomban

A Komárom-Esztergom Megyei Integrált Szociális Intézmény műhelymunkára hívta Esztergomba a megyei fogyatékos személyeket ellátó szolgáltatók munkatársait. A szakemberek a kutyás terápia, valamint az alternatív és augmentatív eszközök lehetőségeiről és fontosságáról tartottak elméleti tájékoztatást és gyakorlati bemutatót.

AAK4

A Komárom-Esztergom Megyei Integrált Szociális Intézmény mint gesztorszervezet 2021. december 1-je óta látja el a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet TSZR 2021-2-2308/2021. pályázata keretében Fejér és Komárom-Esztergom megyében a szakmatámogatási feladatokat. Ennek keretében nyolc partnerrel együtt alakított ki szakmai konzorciumot, amely lefedi a szociális alap- és szakosított ellátások szinte egészét, illetve a családsegítést és a gyermekvédelmi átmeneti gondozást. A partnerek amellett, hogy részt vesznek az országos munkacsoportokban, területi szakmai műhelyeket is működtetnek.

Az alternatív és augmentatív kommunikáció egyik eszköze a képi rendszer

Ilyen műhelyként jött létre 2022. augusztus 18-án a konzorciumon belül a fogyatékossági (alap- és szakellátás) területi munkacsoport. A munkacsoport a Komárom-Esztergom megye területén működő szolgáltatók részére szakmai napot szervezett a KEM ISZI Szent Rita Fogyatékosok Otthonában, ahol évek óta folyik állatasszisztált terápia, amely ezúttal is az egyik programpontja volt a rendezvénynek.

Terápiás kutyákat először a múlt század hatvanas éveiben alkalmaztak gyógyításra. Azóta számos kísérlet bizonyította, hogy a kutyák jótékonyan hatnak a terápiában résztvevők érzelmi fejlődésére. Általuk növelhető a gyermekek önbizalma, fejlődik a mozgáskoordinációjuk, javul a kedélyállapotuk. Azt is kimutatták, hogy a kutyával való szeretetteljes kapcsolat gátolja az idős emberek magány és depresszió okozta testi és szellemi leépülését. A terápiás kutyák a fejlesztő foglalkozások során sikerrel alkalmazhatók értelmileg akadályozott felnőtteknél és a súlyos tanulási problémákkal küzdő, értelmileg, mozgásban, vagy beszédükben akadályozott, halmozottan fogyatékos személyeknél is.

A kutyaterapeuta egy részvevő és egy kutya

Dr. Varga Orsolya (balra) Mokka nevű kutyájával és az egyik résztvevővel

Az esztergomi műhelymunka a területi szakmatámogatási rendszer bemutatásával kezdődött, majd Dr. Varga Orsolya, a Canem Contact Bt. ügyvezetőjének gyakorlott segítőkutya-kiképző prezentációjával folytatódott. Az elméleti előadás után gyakorlati bemutatóval szemléltette a saját, illetve segítőkutyája Mokka, sérült gyermekek és felnőttek életében végzett munkáját. Orsolya az előadása végén a jelen lévő területi munkatársakat, pedagógusokat is játékra invitálta kutyája közreműködésével.

Az előadó lépekkel szemléleteti az előadását

Az intézmény megtekintése után Verbó Szemőke gyógypedagógus és AAK-oktató előadást tartott az AAK-eszközökről.

A résztvevő kollégák elmondásuk szerint jól érezték magukat, hasznosnak tartották az előadásokat és várják a közös munkát.


Komárom-Esztergom Megyei Integrált Szociális Intézmény
SZGYF Komárom-Esztergom Megyei Kirendeltség