Demencia gondozó képzést indítottak Zalaegerszegen

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltsége a Zalaegerszegi Szakképzési Centrummal együttműködve demencia gondozó képzést indított 2023 novemberében. A képzésben részt vevő 17 hallgató június 11-én sikeres vizsgát tett.
A képzés részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be a lebonyolító felek

A képzés részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be a lebonyolító felek

A képzés részleteiről, szakmai indokoltságáról a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum központjában sajtótájékoztatón számoltak be a lebonyolító szervezetek.

Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy a 600 órás elméleti és gyakorlati képzésben a Deák Ferenc Technikum és az idősellátást biztosító bentlakásos szociális intézmények vettek részt, a tananyagot 7 oktató bevonásával adták át a „diákoknak”. Az együttműködés folytatódik, ősszel kétéves általános ápolási és egészségügyi asszisztens képzést indítanak, a demencia gondozó képzés második üteme pedig 25 fővel már el is kezdődött márciusban.

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja rámutatott: az új képzési forma igazolja, hogy a 10 éves centrum nem csak a középiskolák irányításában, de a felnőttképzésben is kulcsszerepet játszik.

Zimborás Béla, a Zala Vármegyei Kirendeltség vezetője és Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója

Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltsége igazgatója hangsúlyozta, hogy a demens betegek száma miatti társadalmi igény, az ellátást végző intézmények szükséglete és a jogszabályi háttér, azaz a 2025 januárjában életbe lépő törvény együttesen indokolta a képzés elindítását. Jelezte: mivel emelkedik az átlagéletkor, növekszik a ma még nem gyógyítható demenciában, időskori szellemi hanyatlásban szenvedők száma. Magyarországon 250 ezer ember él demenciával, nyolcvan százalékuk nem intézményi, hanem otthoni körülmények között. Az intézményekben, idősotthonokban élők mintegy 25 százaléka érintett ebben a kórképben. A hosszú, a kognitív képességek drasztikus romlásával járó folyamat gondozási függőséget okoz, ehhez viszont szakszerű, korszerű ismeretekre van szükség.

A képzést a Búzavirág Idősek Otthona gondozója is elvégezte

A képzést Vargáné Kulcsár Diána, a Gondoskodás Integrált Szociális Intézmény Zala Vármegye Búzavirág Idősek Otthona gondozója is elvégezte, aki elmondta: örült, hogy ismereteit bővíthette. Véleménye szerint rendkívüli empátiára, türelemre és derűs egyéniségre van szükség ahhoz, hogy demens idős beteget gondozzon valaki, hiszen ők nehezebben értik meg a támogató közeg kéréseit, a napi feladatokat.

A szakmai oldalról jelentkező, folyamatosan emelkedő igényeket látva 2024. március 7-én újabb csoport indult, immáron 25 fő résztvevővel, ezúttal már a vármegyében működő, sőt Vas vármegyei intézményekből is részt vesznek hallgatók.

A képzés szervezői ősszel újabb csoport indítását tervezik.
Zala Vármegyei Kirendeltség