Nyitott szívvel Egerben

A „Nyitott Szívvel”, Befogadlak elnevezésű, nevelőszülői hivatást népszerűsítő országos program Heves megyei rendezvényének adott otthont április 9-én az AGRIA Térségi Integrált Szakképző Központ. A rendezvényen köszöntőt mondott Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, valamint Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője is.

Az egri rendezvényen zsúfolásig megtelt teremben a nevelőszülők, a családvédelmi szakemberek, az intézmények képviselői és a vendégek körében nagy sikert aratott a gyermekek nyitóműsora, majd köszöntőkkel folytatódott a program.

Fülöp Attila arról beszélt, hogy a magyar kormány stratégiai kérdésként kezeli a családok támogatását, ezen belül kulcskérdésnek tartja, hogy segítse a nevelőcsaládokat.

Az immár fél évvel ezelőtt elindult „Befogadlak” nevet viselő nevelőszülői program egri állomásán arról is beszámolt, hogy ennek a sikeres stratégiának köszönhetően Magyarországon ma már a gyermekvédelmi rendszerben lévő 23 ezer gondozott kétharmada nevelőszülőknél él.

Az EMMI államtitkára emlékeztetett arra, hogy a nevelőcsaládok azoknak a gyermekeknek nyújtanak kezet, akiket valamilyen okból nem a vér szerinti szüleik nevelnek. Kijelentette azt is: nem mindegy, hogy a nevelőszülők munkája révén miként alakul a jövőjük és az ő utódaik jövője, mert itt biztonságos, szeretetteljes közegben élhetnek.
„Köszönet illet tehát mindenkit, aki a gyermekvédelemben tesz értük, ugyanis a másokról való gondoskodás nemzetstratégiai ügy” – mondta Fülöp Attila.
Az egri eseményen résztvevő Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője arról szólt, hogy mintegy húsz évvel ezelőtt még nagy intézményekben voltak elhelyezve az állami gondozott gyerekek, és a magyar kormány tevékenységének köszönhető, hogy ma már nem ilyen körülmények között élnek.

„A gyerekeknek joga van a családot és a szülőt pótló elhelyezésre, család és a szülői felelősség az, ami felnőtté neveli őket.  A mi családképünk a természetre épül és nem ideológiákra, vagyis „egy nő és férfi házasságára, a gyermek és a szülő kapcsolatára” – mondta Harrach Péter.

Habis László egri polgármester pedig azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzatoknak együtt kell működniük a gyermekvédelmi intézményekkel, szakemberekkel, hiszen egy közös ügy sikeréért dolgoznak.

A köszöntők után egy várva várt ceremóniára került sor: kiosztották a „Lehetetlen nincs”” országos rajz- és videópályázatra beérkezett pályaművek Heves megyei nyerteseinek díjait. (A teljes névsor cikkünk végén olvasható.)

Az ajándékokat és okleveleket Fülöp Attila és Harrach Péter adta át a gyermekeknek, az államtitkár pedig bejelentette: május 19-én a fővárosban megrendezendő országos díjkiosztóra gazdag programokkal várják a megjelenteket és minden érdeklődőt.

Természetesen nem volt hiány a szórakoztató elfoglaltságokból sem. Sok gyermek és szülő nagy élvezettel tekintette meg a Pinceszínház mesejátékát, a Pinokkiót. A társulat nagy sikert aratott minden korosztályban.

Az egri délután egyik csúcspontja volt a „Nyitott szívvel” című dokumentumfilm vetítése, amelynek szereplője őszintén vall érzéseiről, élményeiről, arról, hogyan vált nevelőszőlővé.

Ezt követően a filmhez szorosan kapcsolódva rendezték meg azt a pódiumbeszélgetést – Hollóné Berecz Erika, az SZGYF Heves Megyei Kirendeltség társadalmi kapcsolatokért felelős referensének vezetésével –, amely a témát folytatva lehetőséget adott a személyes történetek megismerésére.

Az eszmecserén nevelőszülők, szakemberek vettek részt:

Miklósi Erzsébet intézményvezető (Kelet-magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat) és Karsa Andrea főigazgató (Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat) beszélt az egyházi intézmények lehetőségeiről, valamint szolgáltatásaikról. Walterné Golyán Éva nevelőszülő, (a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat munkatársa) és Tatár Gabi örökbefogadó szülő pedig saját tapasztalatait osztotta meg a közönséggel.

A nap folyamán nem hiányoztak a lazább programok sem. A kézműves játszóházban az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói segítették az „alkotások” elkészítését, este pedig a népszerű énekes, Oláh Gergő adott fergeteges koncertet a gyermekek és felnőttek nagy örömére.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy maguk a nevelőszülők hogyan értékelik ezt az eseményekkel teli napot, és persze arra is, miért választották ezt a hivatást.

Az egri Rácz Zoltánné, aki egyébként pedagógus, kérdésünkre elmondta:

– Mindig is szerettünk volna sok gyermeket, ám mivel egyik kisfiúnk mozgássérült, úgy gondoltuk, az a jó neki, ha minél többen vannak körülötte, így aztán ma már a két közös gyerek mellett három másiknak vagyunk a nevelőszülei, összesen tehát a férjemmel együtt hétfős a család. Semmilyen egyéb családi segítség nincs, amikor napközben dolgozunk, a gyerkőcök iskolában, óvodában vannak, aztán jön a „másodállás”, amit nagyon szeretünk, hiszen enélkül az egésznek nincs értelme. Most is csak ránézett az ember a kicsikre, ahogy a színpadon szerepelnek, és rögtön könny szökik az ember szemébe, mert értékes gyerekek, megérdemlik, hogy biztonságot adó családokban nőjenek fel.

A díjazottak:

1. korcsoport

1. helyezett
Suha Etelka
Pályamű címe: Kételyek a szívemben

2. helyezett
Balogh Nóra
Pályamű címe: „Szeretetjárat”

3. helyezett
Tóth Anna
Pályamű címe: „Az álmok szigete”

2. korcsoport

1. helyezett
Kállai Oszkár Renátó
Pályamű címe: „Álmaim otthona”

2. helyezett
Turó Péter
Pályamű címe: „Az út vége”

3. helyezett
Pocsai Hektor
Pályamű címe: Autószerelő leszek

SZGYF Központ Főigazgatói Iroda